Az ételek ízét a fűszerek adják. A különféle fűszerek sokféle ízt adnak a finom falatoknak. Ezen kívül az emésztésre is jó hatással vannak.
A zöld fűszereket legjobb frissen alkalmazni. Ezekkel díszíthetjük az ételeket, a bennük lévő illóolajok egyedi, finom aromát és illatot adnak az ételeknek. A köretekre tegyünk mindig zöldpetrezselymet, amikor már készre főztük. Pl.: burgonya, rizs, köles, kuszkusz, burgur, hajdina. Finom ízt ad a köreteknek. A salátákra többféle zöldfűszert tehetünk, ízlésünknek megfelelően. Tehetünk rá kaprot, zellerzöldet, bazsalikomot, koriandert, petrezselymet. A főzelékeknél a legjobb ízhatást akkor érjük el, ha az utolsó percekben tesszük a zöldfűszert bele.
A szárított fűszerek nagy választékából válogathatunk. Ezek aromaanyaga hő hatására jön ki intenzíven, kevés olajban megpirítva. Az indiai konyha változatos ízeit úgy kapja, hogy a sokféle fűszert megpirítják, és erre teszik a zöldségeket. A párolt, főzött ételeket ízesíthetjük így. A sült ételeket, mint a sült hús, sült zöldségeket a sütés előtt jól beleforgatjuk a fűszerekbe, vagy fűszeres páclében hagyjuk állni, hogy beszívódjon az alapanyagokba a fűszer.
A magyar konyha jellegzetes fűszere a fokhagyma, vöröshagyma, pirospaprika. Ezek az ízek jellemzik a hungarikum ételeinket. A magyar szalámi, a lecsó, a pörkölt, a töltött káposzta, mind ezekkel a fűszerekkel készül.
Az alapfűszer mindenhol a só. A só az alapanyagok állagát kinyitja, és a só íze átjárja. Amennyiben ez a fűszer hiányzik az ételből, íztelennek érezzük. Természetesen nem kell, hogy elnyomja az alapanyag ízét.
Az édes ételekre is a fűszer teszi rá a koronát. Gondoljunk a kakaó, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, citromhéj, vanília fenséges ízeire.