Ha nyár, akkor főtt kukorica – így főzd, fűszerezd, vedd jól a csöves kukoricát!

  •  
  •  
  •  

Nincs is igazi nyár a főtt kukorica illata nélkül. Ahogy megjelennek az első friss, ropogós csövek a piacon, hirtelen mindenki újra eszébe jut a gyerekkori emlék: gőzölgő lábos, sós víz, és az az ellenállhatatlan édes-ropogós íz. De vajon tényleg csak úgy „bedobjuk a vízbe és kész”? Egyáltalán nem! A csöves kukorica főzésének több módja is van – mutatjuk, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet, és megnézzük azt is, mennyibe kerül most egy cső az újpesti piacon.

 

Piaci körkép – mennyibe kerül most egy cső kukorica?

Újpesten a nyári szezon elején (június közepén) még kissé borsosabb áron indult a kukorica szezonja – 800-900 forintba is kerülhetett egy cső a piacon, de láthattunk az ezres határ felett kínált portékát is. Az elmúlt napokban azonban szerencsére stabilizálódni látszik a helyzet:

Jelenleg a legtöbb fővárosi és nagyvárosi piacon, így városunkban lévőben is, minőségtől függően 250–400 Ft között kapható egy szép nagy cső, de a nagy kereskedelmi láncok is letörik lassanként az árakat. Termelői piacokon akár már 150–200 forintért is hozzájuthatunk a nyári csemegéhez főleg, ha nagyobb mennyiséget veszünk egyszerre.

Tipp: Ha teheted, reggel menj piacra, akkor frissebb a kínálat, és sok árus hajlandó alkuval egybekötött csomagot is adni 5-6 darabos tételben.

 

Klasszikus, gyors, extra – hogyan főzd?

A kukorica még az asztalra kerülése előtt sokfajta utat bejárhat konyhánk bugyraiban. Bár mindenki másra esküszik, ha erről van szó, és lehet, hogy mindenkinek igaza van egy kicsit.

  1. A klasszikus sós vízben főzős módszer
    Ez az, amit anyáinktól tanultunk: kukorica be a forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és 10-12 perc főzés után már mehet is a tányérra. Van, aki arra esküszik, hogy ilyenkor a főzővízbe bele kell tenni a növény csuhéját, a fokozott ízhatás kedvéért. Ha igazán zsenge csövet veszel, ez bőven elég – a lényeg, hogy ne főzd túl, mert lisztes lesz!
  2. Gőzölés – ha szeretnél ízben koncentráltabb kukoricát
    Egy párolókosár és egy kevés víz kell csak. Tedd föl a gőz fölé, fedő alatt 12-15 perc – és már kész is! Itt a kukorica nem ázik szét, így az íze is kicsit erőteljesebb marad.
  3. Mikrós módszer – amikor gyorsan kell valami finom
    Egy-két cső kukoricát be a mikróba, héjában (vagy fóliába tekerve), és 4-5 perc alatt kész is van. Jó megoldás, ha csak magadnak készítenél egy gyors vacsorát vagy tízórait.
  4. Grillezés – a nyár csúcspontja
    Kicsit előfőzve, majd forró grillre téve csodát művelhetsz a kukoricával. A ilyenkor a növény cukortartalma karamellizálódik, és egy kis füstös aroma is kerül rá – ehhez elég pár perc mindkét oldalon. Kend meg vajjal, szórd meg sóval, esetleg chilivel – és kész a nyári kerti partik kedvence!

Fűszerek és trükkök, amitől felrobbannak az ízek

Vaj mindenek felett – ha frissen főtt kukoricára olvasztott vaj kerül, az már önmagában is ajándék.

Kísérletezz fűszerekkel – próbáld ki: lime-lé + chili + só; vaj + aprított petrezselyem; vagy akár fokhagymás vaj – mind fantasztikus!

Sós víz vagy sem? – Megoszlanak a vélemények, de a szakácsok szerint egy kis cukor is mehet a vízbe (fél kanál literenként), hogy még jobban kiemelje a természetes édességét.

Ne pucold meg túl hamar – ha csak később főzöd, hagyd a héjában! Így tovább frissek maradnak a szemek, nem száradnak ki olyan gyorsan.

Nyár van, élvezzük!

A kukorica nem csak egy egyszerű nyári köret – kis nosztalgia, ínycsiklandó illat, és közösségi élmény is egyben. Egy tál gőzölgő cső, egy kis vaj, és máris kint vagy a teraszon, a családdal, barátokkal, grill mellett. A frissen főtt kukorica mosolyt csal a gyerekek arcára, és mindannyiunk számára visszahoz egy szeletet abból a bizonyos nyárból, amit örökre a szívünkbe zártunk.