A hónap gyümölcse a sárgabarack

  •  
  •  
  •  

A sárgabarack finom, édes, laktató gyümölcs, sok rostot, béta-karotint tartalmaz. Szinte mindenki szereti a sárgabaracklekvárt, kellemes íze miatt a süteményekben is ez a favorit. Aszalt formája is kedvelt csemege, télen az édességek fontos kelléke.
Leturmixolva, vaníliás cukorral, tejszínnel ízesítve finom krémeket, hűtött édességeket, turmixitalokat más gyümölcsökkel együtt vagy vízzel, teával, cirommal ízlésünknek megfelelően készíthetünk. Önmagában pépesítve a jégkockatartóba tesszük, és a hűsítő limonádéba, teába kínáljuk.

A nagyobb szemeket félbevágjuk, megtölthetjük vaníliás túróval. Tetejét egy-egy szem meggyel díszítjük. A túrós tölteléket lehet darált dióval, mandulával, búzacsírával, mazsolával, citrom héjával ízesíteni.

Vendégvárónak gyümölcsös tornyot készíthetünk: nagyobb almát félbevágunk, a magházát eltávolítjuk, felezett őszibarackot teszünk rá, majd a fél sárgabarack következik. Ebbe a fél szilva, végül meggy, egres, ribizli kerülhet. Alulra lehet felezett körtét is tenni. Levághatjuk az alsó gyümölcs talpát, hogy megálljon. Fagylaltot, sodót tálalhatunk hozzá. Desszertes tányéron nagyon mutatós!

Főzhetünk sárgabaracklevest, -mártást vagy sárgabarackos gombócot. Gazdagíthatjuk a fagylaltot, jégkrémet, pudingot is sárgabarackkal.

Gondoljunk a télre is! Főzzünk be lekvárt, befőttet, fagyasszunk le gyümölcspürét.
A sárgabarack magját ne dobjuk ki, hanem szárítsuk meg, és naponta öt-hat szemet együnk meg. Magas a B17-vitamin-tartalma, értékes olajokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Többet nem ajánlatos enni belőle, mert kedvezőtlen a szervezet számára. A szárított magokat megőrölhetjük, és abból tehetünk keveset a sütemények tésztájába vagy a töltelékekbe.

Lettner Annamária dietetikus
fotó: vitaminsziget.com