A tök nyári idény zöldség. Alacsony energia, fehérje és szénhidrát tartalma miatt a fogyókúra és cukorbeteg étrendben jól alkalmazható. Szerves sókat tartalmaz, ami a máj és a hasnyálmirigy működésére kedvezően hat. Sok ásványi anyagot tartalmaz: nátrium, mangán, réz, cink, vitaminokat: C,- B1,- B2 béta karotin. Rost tartalmának köszönhetően nyersen, sütve, főzve egészséges táplálék.
A tök magja, értékes omega-6 zsírsavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Csökkenti a koleszterin szintet, és a prosztata problémákra is hatásos.
A tökmagolaj egyedi ízével a salátákhoz jól illik.
Először a kisméretű zsenge tök jelenik meg a piacon. Ezt a tököt nem kell kimagozni, meghámozni sem, csak megmosni. A két végét levágjuk, vastag szeletekre felkarikázzuk. Roston süthetjük, kiránthatjuk, vagy rakott tököt készíthetünk belőle.
A nyári tök legismertebb felhasználási formája a főzelék. Azonban ezt is ízesíthetjük a kapor mellett tejföllel, lecsóval, paradicsommal, fűszerpaprikával, ecettel, vagy kapor nélkül is.
Duplán töltött tök. A tököt megpucoljuk, félbe vágjuk és kikaparjuk a belső részét, majd kiolajozott tepsibe tesszük. Darált húst hagymával, fokhagymával olajon átpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kaporral, fűszerpaprikával. Belekeverünk 2 evőkanál áztatott zabpelyhet és 2 db tojást. Félig töltjük vele a tököket. Egy fürtös uborkát megpucolunk, félbevágjuk, kikaparjuk a belső részét. Két cső kukoricáról levágjuk a szemeket. A kikapart belső részt újhagymával, kukoricával és kaporral olajon megpirítjuk. Belekeverünk 1 evőkanál zabkorpát, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Megtöltjük az uborkákat, és belehelyezzük a hústöltelékbe. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük.
Lettner Annamária dietetikus