Az újburgonya a szénhidrátban és energiában gazdag növények csoportjába tartozik. Tápanyagtartalmából említést érdemel a C-, B1-, B6- és a folsavvitamin, valamint kiváló lizin és triptofán aminosavforrás. Magas káliumtartalma, alacsony nátriumtartalma miatt jó hatású a magas vérnyomás diétájában. Rosttartalma 2,1 gramm, hamar jóllakottságérzést ad.
Főzelékek: padlizsán, cukkini, sárgarépa, zeller hozzáadásával, paradicsommal, paprikával lecsós burgonyafőzelék, vagy kelkáposzta- vagy salátafőzelék.
Ecetes vagy majonézes saláták: zeller, zöldborsó, újhagyma, retek, uborka, cukkini, paprika, paradicsom, cékla, sárgarépa, karalábé, kukorica, csicseriborsó, csírazöldségek felhasználásával.
Vegyes burgonyaköretek: karfiol, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, édes burgonya, cékla párosításával. Megpárolhatjuk, vagy grillezzük zöldfűszerekkel, hagymával, ízlésünknek megfelelően.
Spenótos tepsis burgonya
Kiolajozott tepsibe hasábokra vágott burgonyát teszünk. Vastagon betakarjuk bébi spenóttal. Fél liter joghurtot elkeverünk zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, korianderrel, napraforgómaggal, és ráöntjük a spenótra. Megszórjuk füstölt sajttal, és megsütjük.
Brokkolis rakott burgonya
Kiolajozott tepsibe ujjnyi karikákra vágott burgonyát teszünk. Megszórjuk sóval, őrölt fehérborssal, köménymaggal. Erre tesszük a brokkolirózsákat, ezeket is megszórjuk a fűszerekkel. A tetejére burgonyakarikák kerülnek. Fél liter tejfölben elkeverünk négy tojást, aprított újhagymát és a fűszereket. Ráöntjük a burgonyára, és a tetejére apró mozzarelladarabokat szórunk, és megsütjük.
Lettner Annamária dietetikus