A hónap zöldsége a cékla

  •  
  •  
  •  

A cékla gyógyhatását a benne lévő sok vitaminnak, ásványi anyagnak köszönheti: bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, bétakarotinban, sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot tartalmaz.

A rubinvörös növény erős vérképző hatású, ez annak köszönhető, hogy sok vas van benne, és a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani.
A vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti. A cékla segíti a vérnyomás, stroke, szívroham és a csontritkulás kialakulásának kockázatát csökkenteni. A cékla magas nitrát tartalma a vérben nitrogén-monoxid gázzá alakul, ami tágítja a vérereket és így csökkenti a vérnyomást.
A cékla méregtelenítő hatása erős, naponta 2-3 dl fogyasztása ajánlott. A frissen készített céklalé alkalmas a különféle fertőző betegségek – nátha, influenza – megelőzésére is. Más zöldség- vagy gyümölcslével ízesítve készíthetünk friss és
egészséges koktélt. Rákellenes csodanövény A cékla vörös festékanyaga,

a betain rákellenes hatású. A test legfontosabb méregtelenítő szervére a májra különösen jó hatással van. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek.

A folsav minden sejtosztódással járó folyamathoz nélkülözhetetlen, a várandós anyáknak is ajánlott. Segíti a sebgyógyulást, az izomszövet épülését, de alapvető fontosságú az RNS- és DNSszintézis során is.
A cékla gyökere és levele is fogyasztható, mindkettő sok hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél egészséges, és rendkívül jól mutat a salátákban vagy a köretek díszítésénél. A céklát nyersen, reszelve salátának készíthetjük reszelt
tormával, vagy főzhetünk levest, főzeléket, vagy rakott zöldségekhez tehetjük.
Lettner Annamária
dietetikus