A zsenge zöldborsó kellemes ízét először a levesben érezhetjük daragaluskával. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
A zöldborsó energiaértéke 88 kcal, fehérjetartalma 5-7 g, sok esszenciális aminosavat tartalmaz, 14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, C-vitamin. Ásványi anyagok: foszfor, kálium, mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.
A friss cukorborsót nyersen is fogyaszthatjuk: szendvicsek mellé, salátákhoz, majonézes salátákhoz, hidegtálakhoz, vagy köretként.
A zöldborsóból készíthetünk levest, főzeléket, pürét, vegyes köretet. Tehetjük gabona köretekhez: zöldborsós rizs, kuszkusz, burgur, hajdina, köles, kinoa.
Készíthetünk zöldborsós omlettet, pizzát, zöldséges, vagy húsos ragut, töltött, rakott zöldséget.
Belekeverhetjük a fasírtba, más töltelékekbe, főtt tésztákhoz.
Zöldborsóragu: 1 fej hagymát olajon üvegesre párolunk, majd hozzá pároljuk a zöldborsót. Amennyiben zsenge borsót főzünk, a puha héjából is főzzünk bele. Ízesítjük petrezselyemmel, sóval, borssal, fűszerpaprikával.
Zöldborsós burgonyasaláta: A burgonyát héjában megfőzzük, karikákra vágjuk. 1 csomag új hagymát felaprítunk, a zöldborsót megpároljuk. Páclevet készítünk ecet, só, cukor, víz hozzáadásával. Tálba tesszük a hozzávalókat és leöntjük a páclével.
Zöldborsós töltött tojás: A zöldborsót megfőzzük és pürét készítünk belőle. A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük és kevés tejföllel, petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük, majd összekeverjük a pürével. Beletöltjük a tojás fehérjékbe.