A hónap zöldsége az uborka

  •  
  •  
  •  

Az uborka az eső helyen szerepel a salátakészítésnél. Magas a víztartalma, alacsony az energiaértéke, azonban oldott ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat is bőven tartalmaz. Energiaszegény étrendben jól variálható. Kiváló hűsítő hatású, nem csak salátának, de zöld turmixokhoz is adhatjuk, vagy önállóan üdítőként is kínálhatjuk. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Többféle uborkát választhatunk:

A kígyóuborkát csak megmossuk, nem kell a héját leszedni, a saláták alapanyaga, hidegtálak, szendvicsek kedvelt hozzávalója. Tehetünk a tavaszi zöldséglevesbe is, vagy zöldségraguba.

A fürtös uborkát grillen megsüthetjük, készíthetünk töltött uborkát, vagy kozmetikai célból pakolást tehetünk az arcunkra, jól hidratálja a bőrt. Ebből is készíthetünk salátát, vagy díszíthetjük a köreteket, szendvicseket.

Az apró uborkából kovászos uborkát készíthetünk, ecetes vagy sós uborkát tehetünk el télire, önmagában, csalamádénak, vegyes savanyúságnak. Főzhetünk kapros uborkamártást: A lereszelt uborkát vajon megpároljuk, vágott kaporral, újhagymával. Meghintjük liszttel, és tejföllel behabarjuk. Feltétek mellé tálaljuk.

Töltött uborka: 2 db fürtös uborkát hosszában kettévágunk, a közepét kikaparjuk. Ezt, 1 doboz konzervkukoricával, 1 csomag aprított újhagymával, 1 db tojással, 1evőkanál zabpehely hozzáadásával elkeverjük a tölteléket. Sóval, borssal ízesítjük. Elkészülhet a töltelék párolt darálthússal is.

Kovászos uborka körített túróval: Nagyobb kovászos uborkákat hosszában félbe vágunk, közepeit kiszedjük. 1 doboz körözöttel, 1 evőkanál búzakorpával elkeverjük az uborka belső részét, snidlinggel, őrölt köménnyel, borssal ízesítjük. megtöltjük vele az uborkákat. Készíthetjük a tölteléket főtt tojásból is.