•  
  •  
  •  

Nincs nyár fagyi nélkül! A fagyifanatikus életében hiábavaló minden olyan kánikulai nap, amely a hűsítő csemege nélkül telik el. Mi most a nyakunkba vesszük a várost, és teszteljük Újpest fagylaltozóit. Szubjektív beszámolónk első része következik.

Harangvirág Cukrászda (István út 12)

Az újpesti fagyizás Rolls Royce élménye egyértelműen a Harangvirág Cukrászda, ahol egy tökéletes fagyiélményben volt részem. Önmagában a kínálat is káprázatos: külön pultban sorakoznak a sorbet-jellegű gyümölcsfagyik és külön pult csalogatja a krémesebb-csokisabb élményre vágyókat, összesen 24 féle íz kínálta magát egy párás hétköznap reggelen. Az egyes ízek a mai, modern és ízléssel megalkotott fagylalttrendeket követik, de csak semmi elhajlás! Itt nincs se kecskesajt, se spenót ízű fagyi, sokkal inkább a letisztult, konzervatív vonalat művelik, méghozzá mesterien. Olyan érdekességek kacsintottak rám a pultból, mint – a teljesség igénye nélkül – őszibarack málnával-rózsával, fügés dió, áfonyás joghurt, arabika kávé vagy a tonkababos vanília. De persze a klasszikus ízvilág rajongóit is kielégítik a Harangvirágban: a megunhatatlan puncs, csoki, vanília szentháromság mellett ott van a citrom, az eper, a meggy, a pisztácia is a pultban.

fotó: Google Maps

Mentes fagyikat is kínálnak, szerencsémre, nem kell élnem ilyesmivel. Két gombóc fagyiért 1000 forintot fizettem, amit rendkívül korrektnek tartok. Ezúttal egy epres sajttorta és egy oroszkrém fagyira esett a választásom. Azonnal „elájultam” az epres sajttortától, amely telitalálat volt, mind ízvilág, mind pedig állag és hőmérséklet tekintetében. Ez az íz kellemesen fanyar, ugyanakkor gyümölcsös és krémes volt, kellően érződött benne az eperdarabokkal turbózott eper és a sajtkrém is, jól kiegyensúlyozva egymást. Le voltam nyűgözve tőle, minden nap tudnám enni. Az oroszkrémbe se tudtam belekötni, bár ez az íz kissé testesebb és fajsúlyosabb, mégsem volt émelyítő, hanem inkább pikáns és savanykásan frissítőnek hatott. Mondani se kell, hogy a klasszikus tölcsér is roppanós és finom volt. Ez az a fagyiélmény, amire vágyom, amit régóta kerestem! Sokszor vissza fogok térni, és mindenkinek ezt ajánlom.

Értékelés: 10/10

Horváth Cukrászda (Petőfi u. 35)

fotó: Újpest Média

Felfokozott várakozással érkeztem a Horváth Cukrászdába, hiszen jónéhány évvel ezelőtt egy távoli kerületből kizárólag a Horváth cukis fagyi miatt utaztam ide, mivel az akkori jeges nyalánkság Budapest-szerte legendás volt. A kínálat láttán kisebb csalódás lett úrrá rajtam. Való igaz, hogy a klasszikus ízek katonás rendben sorakoztak a pultban, a teljesség igénye nélkül eper, vanília, citrom, gesztenye, pisztácia, sárgadinnye és sárkánygyümölcs kínálta magát, emellett nem hiányzott a csoki-vanília-puncs sem, de semmilyen fantáziadúsabb ínyencséget nem találtam. Inkább talán a gyerekeknek akartak kedvezni az olyan felhozatallal, mint a Snickers, Bounty, Kinder, rágógumi, Úgy érzem, a ’2000-es években még menőnek számítottak ezek az ízek, de szerintem manapság már nem itt tart a fagyiművészet. A rend kedvéért álljon itt, hogy voltak Steviával elkészített, cukor, glutén és tejmentes fagylaltok is, összesen 20 fajta ízből lehetett választani.

Végül egy csokoládé-puncs kombó mellett kötöttem ki, 2 gombóc fagyi 1360 forintba került. Nem a kedvencem az itt is alkalmazott „lemérős megoldás”, mivel én szeretem előre tudni, hogy pontosan mennyit fizetek majd a finomságokért. Egye fene, lássuk a medvét! A másik kifogásom a kínálat mellett a fagylalt állaga, hőmérséklete volt, hiszen még alig vettem a kezembe a tölcsért, azonnal rohamtempóban olvadni kezdett a finomság. Ízre a puncs tökéletes volt, maximálisan kielégítette azt a megmagyarázhatatlan vonzalmat, amit az emberiség érez a puncs ízvilága iránt, ráadásul apró mazsoladarabkák is kínálták magukat a gyorsan olvadó jeges nyalatban. Ugyanez mondható el a csokoládéról is, amely a klasszikusan édes, krémes, telített textúrájú, ám mégsem geil, és nem is a nyersen kakaós vonalat hozta. A tölcsér ugyancsak finom és roppanós volt, kár, hogy másodpercek alatt teljesen eláztatta a fagylalt. Bízom benne, ha legközelebb érkezem, némileg fantáziadúsabb kínálat és egy kicsit keményebb fagylalt fogad majd.

Értékelés: 10/9

Ajak Fagyizó (István út 2270)

Lakótelepi házak tövében bújik meg az Ajak Fagyizó, amely kellemes meglepetésként hatott rám. Reggel 10-kor nyitnak, a szemem láttára hordták ki a fagyis tégelyeket, amelyek véletlenül sem a felfújt, mesterségesen kidomborodó „fagyicsodákat” rejtették, hanem kellemes, kívánatos összhatású fagyikat pakoltak le elém. Itt is összesen húszféle ízből lehet választani, ugyancsak a teljesség igénye nélkül olyan fagyikat kóstolhatunk, mint tökmag, grillázs, maracuja, oroszkrém, de klasszikus gyümölcsös és tejes fagylaltok – puncs, csoki, vanília – is kínálják magukat a nagyérdeműnek.

A pokoli hőség miatt kivételesen két gyümölcsfagyira esett választásom, bazsalikomos citrom és áfonya ízvilágú nyalánkság lett az enyém, összesen jutányos 1000 forintért. Ez a fagyi kifejezetten klassz és frissítő volt: bár nem kombinálták túl, nagyon nagyon jólesett ebben a dögmelegben. A bazsalikomos citromot csak ajánlani tudom: érezni lehetett benne a fűszernövény és a citrusos gyümölcs évődő játékát. Bár kissé vizesebb állagú volt, mint az ízlésem, mégsem zavart, elégedetten nyalogattam a csemegét. Az áfonya is teljesen oké volt, egy krémes, enyhén fanyar kompozícióban volt részem, amelynél a savanykás részeket szépen lekerekítette a jeges édesség krémessége. Nagyon nem bántam meg, hogy bizalmat adtam ennek a rejtett gyöngyszemnek, csakis ajánlani tudom.

Értékelés: 10/9.5 pont

(folytatás következik)

A FagyiFelügyelő

, , , ,