A sütőtökből készíthetünk krémlevest, főzeléket, pürét, ragut. Töltött, rakott, rántott tököt. Jól alkalmazható a kevert sütemények tésztájába, krémekbe.
A sütőtök a szuper élelmi anyagokhoz tartozik. Igazi tápanyagbomba: A-, C-, E-, B-komplex vitaminokat, kálium, magnézium, mangán, vas, cink, kálium, foszfor, réz, szelén ásványokat tartalmaz. Kiemelkedően magas béta karotin tartalma a szem és bőr védelmezője, valamint antioxidáns hatásával erősíti az immunrendszert, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő. Magas rosttartalma segíti az emésztést. Terhes nőknek is ajánlott, a magzat fejlődését segíti. Edzés után is jó választás a magas keményítőtartalma miatt, mert ez először az izomglikogént tölti fel, csak utána a májglikogént.
Hazánkban a szürke héjú, a narancs színű kerek, a kanadai hosszúkás és a hokkaido (japán) tök kapható.
A sütőtöklé már csecsemőkortól adható, leköti a sok gyomorsavat. Édeskés az íze, alacsony az energiatartalma.
A sütőtökmag gazdag omega3 zsírsavakban, a termékenységet elősegítik. A prosztataproblémákra előnyösen alkalmazható.
A tökmag olaja kellemes ízt ad a salátáknak, a sütőtökételeknek, desszerteknek.
Hokkaido nudli: 1 db tököt vágjunk félbe, szedjük ki a magokat, szeletekre vágva sütőben 30 percig sütjük. 1 kg burgonyát héjában puhára főzünk és megpucoljuk. A tököt és a burgonyát összetörjük. Ezt a pürét sóval, szerecsendióval ízesítjük. Gyúrjuk tésztává annyi liszttel (20 dkg), amennyit felvesz gyúrás közben. Formáljunk vékony rudakat, vágjunk 3 cm-es darabokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük, amíg a tetejére feljön a nudli. Egy serpenyőben olajat forrósítunk pár db zsályalevéllel. Erre szedjük a megfőtt nudlit, és kissé átpirítjuk. Friss salátával kínáljuk.