Az őszi gyümölcsök közül az alma a leggyakrabban fogyasztott asztali gyümölcs. Igaz, egész évben hozzájutunk, és értékes tápanyagaival gazdagíthatjuk ételeinket.
Könnyen emészthető, magas pektint tartalmazó gyümölcs. Az egész gyümölcs fogyasztható, a magok és a magházak is. Az utóbbiakhoz alapos rágás szükséges. A magokban is sok ásványi anyag van. Megszárítva ledarálhatjuk, és salátákhoz, müzlikhez, süteményekhez adhatjuk. Jól lehet vele sütni, főzni, a legtöbb desszertnél is jól alkalmazható az alma.
Gyümölcssalátát desszertként is tálalhatunk, többféle ízű és színű szeletelt almából. Mézet csurgatunk rá és megszórjuk vágott dióval.
A nyers almát félbevágva, vagy egészben a csutkáját kiszedjük és megtölthetjük:
– Kókuszreszeléket elkeverünk kókuszolajjal, mazsolával, mézzel, vágott mandulával, és beletöltjük az almába.
– Darált diót elkeverünk búzacsírával, reszelt csokoládéval, ribizlilekvárral, és beletöltjük az almába.
Az almát megfőzhetjük levesnek vagy mártásnak. Párolt almát is készíthetünk rizs és burgonya mellé. Megsüthetjük a csirkét almaszeletekkel borítva. Az almához jól illik a fahéj, szegfűszeg, citrom, citrom- vagy narancshéj, ánizs, menta.
Reszelt almás: 3 db tojást 30 dkg nádcukorral, 1 teáskanál fahéjjal, ½ csomag sütőporral kikeverjük. Hozzá szitálunk 30 dkg lisztet, végül belereszelünk 4 db almát a héjával együtt. Ízesítjük fél citrom levével és reszelt héjával. Jól összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 170 Fokon 40 percig sütjük.
Almatorta: Vajas piskótatésztát tortaformába öntünk, a tetejére vékony almaszeleteket teszünk. 50 percig sütjük. Amikor kihűlt, tálra tesszük és melegített baracklekvárral megkenjük, majd vágott mandulával díszítjük.
Lettner Annamária