Tavasszal megannyi saláta és salátának való friss zöldség kápráztat el bennünket. Hogy miért érdemes és tanácsos salátát fogyasztanunk, arról Lettner Annamária dietetikus győz meg bennünket.
Tudta?
Hogy a nyers saláták
– a legegészségesebb ételek, mert élő táplálékok;
– az emésztést segítik, mert előemésztő enzimeket tartalmaznak;
– természetes vizet és sót tartalmaznak;
– a legjobb vitamin- és ásványianyag-források;
– lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak;
– lúgosítják a szervezetet;
– sok rostot tartalmaznak, ezért a magas vérnyomás, a székrekedés, a diabétesz természetes karbantartói;
– alacsony a glikémiásindex-értékük, nem emelik a vércukrot;
– tele vannak élő enzimekkel, így a legjobb energiaforrások;
– ízesítés nélkül is változatos, finom ízűek;
– színeikkel harmóniát, pozitív sugárzást visznek a táplálkozásba;
– változatos díszítőelemei az ételeknek;
– a leggazdaságosabb ételek, mert nem kell főzni, melegíteni, bármilyen étkezésre alkalmazhatjuk
De mi a saláta?
Nem csak az ecetes lében kínált salátazöldség!
Sajnálatosan ez egészségesnek nem mondható hungarikum. Természetesen vannak finom saláták ezzel az elkészítési móddal is. Fogyaszthatjuk ezeket is, de próbáljuk ki a natúr salátákat is. Megtapasztalhatjuk, hogy sokkal többféleképpen és több ételhez ehetjük. Legegészségesebb, ha az étkezés első fogásaként esszük a salátákat, mert előemésztő enzimeket tartalmaznak a nyers zöldségek, és az étel emészthetőségét optimalizálják.
Saláta lehet bármilyen zöldség, amit szívesen eszünk nyersen. Felapríthatunk káposztát, sárgarépát, zellert, karalábét, kínai kelt, édes köményt, hagymát, fokhagymát, cukkinit, céklát. Tehetünk a salátához nyers korai zöldborsót, kukoricát, spenótot.
Ízesíthetjük kapros, rozmaringos, bazsalikomos, zöldpetrezselymes, zellerzöldes, oregánós, hidegen sajtolt olívaolajos, tökmagolajos, szójaolajos, repceolajos öntettel, vagy bármilyen más olaj és fűszer hozzáadásával tehetjük változatossá. Készíthetünk joghurtos, kefires, majonézes, tormás, mustáros, balzsamecetes öntetet.
Díszíthetjük magokkal is a salátákat: szezámmag, napraforgómag, tökmag, chiamag, fenyőmag, kesudió, földimogyoró, lenmag. Ajánlatos egy órára langyos vízbe áztatni a magokat, majd leszűrni, és utána tegyük a salátára. Így kissé megpuhul, de megmarad a kellemes íze.
Készítsünk friss csírákat! Változatos ízű lesz a saláta, ha hozzátesszük.
Természetesen a hagyományos salátazöldségeket is alkalmazzuk: uborka, paprika, paradicsom, retek, zöldhagyma, fejes saláta, jégsaláta, színes paprikák, levélsaláták (galambbegy, rukkola, endívia, madársaláta, bébiparaj).
Idetartoznak a savanyított zöldségek is: csemegeuborka, kovászos uborka, savanyított káposzta, ecetes paprika, csalamádé, ecetes cékla, vegyes savanyúság, káposztával töltött paprika, uborka.
Kedveltek a majonézes franciasaláták. Ezeket is elkészíthetjük nyers alapanyagokkal, mindig más zöldségek felhasználásával. Díszíthetjük, ízesíthetjük zöld fűszerekkel, csírákkal, magokkal.
Jó étvágyat!