Dinnyés finomságok

  •  
  •  
  •  

A dinnye sok fajtáját találjuk meg a piacon, változatos ízekben és színekben. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A görögdinnyét pürésítve a jégkockatartóba töltjük, és üdítőt, teát ízesíthetünk vele. A nagy melegben leturmixolva jégkását készíthetünk.

Más gyümölcsökkel, vagy dinnyefajtákkal vegyes gyümölcssalátát készíthetünk. Díszíthetjük vágott dióval, citromszelettel.

Dinnyetortát kínálhatunk: a kerek dinnyeszeleteket megkenjük mascarponéval, és szeletelt almát, körtét, őszibarackot teszünk rá. Pirított mandulával vagy kókuszreszelékkel meghintjük.

Kovászos dinnyehéj: A feldarabolt dinnyehéjat üvegekbe tesszük, kaporral, mustár- és koriandermaggal, babérlevéllel ízesítjük. Az üveg aljára és tetejére kenyérszeletet teszünk. Meleg sós vízzel felöntjük. Letakarva napon érleljük pár napig.

Sárgadinnye kellemes ízt ad a müzlinek, kásáknak. Belekeverhetjük a gyümölcsrizsbe, tejbedara tetejére szórhatjuk.

Pudingokat, krémeket ízesíthetünk vele. A pudingot tálkába tesszük, majd sárgadinnye sor következik, utána puding, és a tetejére dinnye kerül. Tejszínhabbal díszítjük.

Gyümölcsös süteményekhez is jól alkalmazható.

A gáladinnye tortakrémek készítésére is kiváló. A vajaskrémbe belekeverjük a dinnyepürét. A krém állagát szabályozzuk banánliszttel.

Mandulás pohárdesszert: A dinnyét felszeleteljük, a babapiskótát mandulatejbe mártjuk. A pohár aljába babapiskótát teszünk, erre a dinnyét. Mandulaforgácsot szórunk rá, majd a babapiskótát, végül a dinnyeszeleteket. Mandulaforgáccsal és tejszínnel díszítjük.

Dinnyés muffin: 30 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 tojás, 12 dkg margarin, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1,5 dl tej, 25 dkg villával tört dinnye. A hozzávalókat összekeverjük, formákba töltjük, 20 percig sütjük.