Élő táplálékok ősszel

  •  
  •  
  •  

Az őszi hónapokban egyre kevesebb a természet adta friss zöldség és gyümölcs. A tárolás, a hosszú utaztatás mind csökkenti a termények tápanyagtartalmát. Egyre kevesebb a napfény, aminek a segítségével a vitaminok, ásványi anyagok tárolódnak a növényekben. Igyekezzünk a most érő gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. A nyersen fogyasztott táplálékokkal az összes enzim és tápanyag bejut a szervezetbe.

Hő hatására sok vitamin károsodik, az enzimek 100%-ban elbomlanak! A legértékesebb őszi gyümölcs a szőlő. Magas a víztartalma, rosttartalma, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Együk meg az egész szőlőszemet! A héját és a magját is. Óvatosan, jól rágjuk meg, mert értékes flavonoidok vannak benne, ezek antioxidáns hatásúak. Védő szerepet játszanak a szív-érrendszer, az agy és az emésztés működésében. Sok fajtája kapható, finom, színes csemege. Tehetjük köretek díszítésére, készítsünk gyümölcssalátát, vagy édességekhez, szendvicshez is adhatjuk.
Gyümölcsös magvas desszert: színes szőlő, kockára vágott alma, körte, kemény sajt, mandula, mogyoró, dió.
A zöldségekből vegyesen készítsünk salátákat, nyers köreteket ízlésünknek megfelelően.
Nagyon sokszínű és ízű ételt tálalhatunk az asztalra: sárgarépa, cékla, uborka vékony csíkokra vágva, a paradicsom cikkekre vágva. Az egészet salátalevélre rendezzük, kevés citrom, olívaolaj, reszelt citromhéj, só, őrölt bors, chiamag keverékével leöntjük.
Cukkini, sütőtök, kaliforniai paprika, retek vékonyra vágva, és bébi spenótra rendezve. A salátaöntet lehet balzsamecet, reszelt gyömbér, szójaolaj, só, őrölt bors, szezámmag keveréke. Tehetünk rá szőlőmag-, vagy tökmagolajat, mogyorót, napraforgó-, vagy tökmagot, zöldfűszereket is.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus