Nincsen farsang fánk nélkül. Készítsünk apróbb fánkokat, amit könnyebben tudnak fogyasztani és praktikusabb is a tálalásuk.
A fánkokat ízesíthetjük lekvárral, megszórhatjuk fahéjas cukorral, diós, mákos cukorral. Csurgathatunk rá csokis, mogyorós, mandulás, vaníliás öntetet, leönthetjük szörpökkel. Reszelt sajttal is megszórhatjuk, vagy tölthetjük, hiszen a tészta nem édes.
Farsangi fánk: 2 dl tejben felfuttatunk 4 dkg élesztőt, amit 0,5 kg liszthez teszünk, majd simára összegyúrjuk 5 db tojássárgájával, 5 dkg puha vajjal. 35 percig kelesztjük meleg helyen. A tésztát 2 cm vastagságúra nyújtjuk és kerek formákat szaggatunk, a közepét ujjunkkal benyomjuk és letakarjuk. 35 percig újra kelesztjük. 0,5 l olajat felhevítünk és beletesszük a fánkokat a bemélyedéssel felfelé és lefedjük. 2 -3 percig sütjük arany színűre, majd megfordítjuk és nem fedjük már le. A kisült fánkokat papír törlőre szedjük. Ezután ízlésünknek megfelelően ízesítjük.
Csörögefánk: 30 dkg lisztbe 5 dkg vajat, csipet sót elmorzsolunk. Hozzáadunk 2 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 3 db tojássárgáját és annyi tejfölt (1 dl), hogy az összegyúrt tészta az edény falától elváljon. Kinyújtjuk 3 mm vastagra a tésztát és derelyevágóval rombuszokat vágunk. Közepébe hosszúkás csíkot vágunk, amin áthurkoljuk a 2 szemközti csücsköket. Forró olajban arany színűre sütjük a fánkok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük, porcukorral meghintjük és lekvárral kínáljuk.
Sajtos ropogós: 25 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg hideg vajjal, majd 25 dkg sajtot és 2 tojást dolgozunk bele. 0,5 óráig a hűtőbe tesszük, majd vékonyra nyújtjuk. Háromszögeket vágunk, amikbe gyűszűnyi lyukat szaggatunk. Sütőlapon előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig sütjük.