Farsangi falatkák

  •  
  •  
  •  

A farsangi rendezvények jellegzetes édessége a fánk. A hagyományos szalagos fánk helyett készíthetünk nagyon egyszerű, mutatós fánkot, vagy más édességeket. Praktikusak, változatosan készíthetők, nem kell hozzájuk tálalás, jól adagolhatók, a kis falatkákat elvehetik a vendégek a tálról. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Túrófánk:
25 dkg túró, 25 dkg liszt, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl, fél csomag sütőpor, csipet só.
A hozzávalókat összegyúrjuk, forró olajban kanállal adagolva kisütjük pirosra. Fahéjas cukorban, vagy kakaós cukorban megforgatjuk. Kínálhatunk hozzá lekvárt, vaníliakrémet, kókuszreszeléket. Hidegen és melegen is finom!

Sütőben sült fánk:
25 dkg liszt, 10 dkg kókuszvirágcukor, 10 dkg olvasztott vaj, 2,5 dl tej, 2 tojás, fél csomag sütőpor, reszelt citromhéj, csipet só.
A tojások fehérjéit habbá verjük. A többi hozzávalót simára keverjük, majd a felvert habot könnyedén hozzákeverjük. A süteményes kosárka- vagy muffinformát félig töltjük a tésztával. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tehetünk a formákba gyümölcsöt, diót, aszalt gyümölcsöt, csokidarabot. Még forrón beleforgathatjuk vaníliás cukorba vagy csokoládémázba, majd őrölt dió és kókuszreszelék keverékébe. Nagyon mutatós, és gyorsan elkészíthető fánkok.

Almás desszert szendvicssütőben:
Leveles tésztát vékonyra nyújtunk, majd akkora kockákra vágjuk, amekkora a szendvicssütőbe elfér. Almatölteléket készítünk párolt alma, cukor, citromhéj, mazsola felhasználásával. Ha hígnak találjuk, kekszet vagy darált diót tehetünk bele. A kihűlt töltelékből kis halmot teszünk a tésztakockákra, és háromszöget hajtunk belőle, szélét villával nyomjuk össze. A szendvicssütő egy rekeszébe 2 háromszöget teszünk. Pirosra sütjük.