A farsangi süteményeknél vegyük figyelembe, hogy könnyen darabolhatók, könnyen tálalhatók legyenek. Erre a legalkalmasabbak a kevert tészta, linzer tészta, leveles tészta, és a formákban sütött sütemények. Ezek lehetnek édesek, vagy sósak. A díszítésnél és ízesítésnél a színeket is a kedvünk szerint tudjuk alkalmazni. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Fahéjas finom kevert süti
Hozzávalók:
40 dkg nádcukor porrá őrölve
5 db tojás
1,5 dl szőlőmagolaj
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
3 evőkanál búzacsíra
10 dkg mazsola
60 dkg reszelt alma
2 mokkás kanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
A tojássárgákat, olajat, cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szárazanyagokat: az összekevert lisztet, sütőport, diót, búzacsírát, fahéjat. Végül a mazsolát, citromhéjat, és a reszelt almát adjuk hozzá a levével együtt. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kiolajozott tepsiben közepes lángon kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta belseje. Két tepsibe is tehetjük, hogy ne legyen nagyon magas a sütemény. A kihűlt tésztát kockákra vágjuk.
Diós kosárka
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 db tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk fém kosárkaformával, majd kibéleljük a tésztával a formákat. Mindegyikbe teszünk
1 kávéskanál lekvárt.
Töltelék:
4 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1 evőkanál citromlé
A tojásfehérjét felverjük a cukorral, hozzákeverjük a diót és a citromlevet. Megtöltjük vele a kosárkákat, halványra sütjük. Tehetünk a tetejére meggyet, vagy készíthetjük mákkal is.
Sajtos kosárka
Hozzávalók:
0,5 kg mirelit leveles tészta
A tésztát vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk fém kosárkaformával, kibéleljük a tésztával a formákat. Forró sütőben világosra sütjük. Gyorsan sül!
Töltelék:
2 dl tej
2 evőkanál liszt
2 db tojás sárgája
10 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
A tejből a liszttel sűrű pépet főzünk. A tűzről levesszük, majd hozzáadjuk a tojást és a vajat, habosra keverjük. Amikor már kicsit kihűlt, 10 dkg reszelt sajtot keverünk bele. Ezzel megtöltjük a kisült kosárkákat. A tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Ízlésünknek megfelelően tehetünk bele fűszereket: őrölt köményt, gyömbért, koriandert, fehérborsot. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel is: zöldpetrezselyemmel, kaporral, bazsalikommal.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus