A fűszereket alkalmazhatjuk a süteményeknél is, ezzel más és más ízeket nyerhetünk. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Szegfűszeges zabpehelyhalmocska
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg apró zabpehely
10 kg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg búzakeményítő
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 kávés kanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávés kanál őrölt szegfűszeg
A hozzávalókat összekeverjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe halmokat teszünk egy kanállal a tésztából. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük. Készíthetjük árpapehellyel is, vagy más aprított aszalt gyümölccsel ízesíthetjük.
Kevert fahéjas, korpás
Hozzávalók:
2 pohár kefir
2 pohár finomliszt
2 pohár búzakorpa
2 pohár nádcukor
1 pohár szőlőmag olaj (napraforgó olaj)
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávés kanál őrölt fahéj
1 db narancs reszelt héja
A kefires pohárral mérünk. Először a kefirt, cukrot és a tojásokat kikeverjük. Utána a többi hozzávalót is belekeverjük. Kivajazott és lisztezett tepsibe, vagy tortaformában süthetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb.30 percig sütjük tűpróbáig. Amikor kihűlt, kettévágjuk, és megtölthetjük tortakrémmel.
Tetejét megkenhetjük vékonyak lekvárral, amikor még félig sült a tészta. Tehetünk bele aprított gyümölcsöket (alma, körte, cseresznye, meggy, ananász).
Ánizsos pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg porcukor
4 db tojás
25 dkg liszt
1 kávés kanál őrölt ánizsmag
Fél citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
A tojásokat a porcukorral, géppel alaposan kikeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, ánizsmagot és citromhéjat. Jól kikeverjük, és sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kanállal kicsi halmokat rakunk, kissé ellapítjuk a tetejét. Mindegyik halmocskára 1-1 szem mazsolát teszünk. Egy éjszakán keresztül langyos helyen szárítjuk. A hosszú pihenés alatt a teteje megszárad. Jól előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Ha jól sül, akkor a tészta felemelkedik és a tetején a cukormáz fényes, roppanós lesz.
Gyömbéres kifli
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg Rama margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált mandula vagy dió
1 kávés kanál őrölt gyömbér
1 lime leve és reszelt héja
1 kávéskanál szódabikarbóna
A hozzávalókat összegyúrjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk. 5-6 cm-es darabokat vágunk, és kifli alakot formálunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és közepes tűznél világosra sütjük. Amikor kisült, megforgathatjuk porcukorban. Jó étvágyat!