A gyümölcskoktél, gyümölcssaláta is lehet étkezések közötti tízórai, uzsonna vagy éppen vendégváró étel.
A darabolt gyümölcsökre tegyünk kevés vágott diót, mandulát, mogyorót. Vékony sugárban mézet vagy agávészirupot csurgatunk rá. Ízlésünknek megfelelően savanykásabb vagy édeskésebb ízű gyümölcsöket használhatunk. A citrom, lime, grépfrút levével savanykásabb ízt érhetünk el. A narancs, banán, eper, málna, kivi édes ízt ad a salátának.
Tálaláskor díszíthetjük kevés tejszínhabbal. A tejszínhabot ízesíthetjük gyümölcspéppel, így szép színű lesz. Babapiskótával tálaljuk.
Kínálhatjuk piskótasütemény mellé is.
A folyékony gyümölcskoktélokat különlegessé tehetjük:
– egy-egy gombóc fagylalttal;
– egy-egy szem friss gyümölccsel;
– egy-egy szem aszalt gyümölccsel;
– friss citromfű- és mentalevéllel;
– tejszínhabbal;
– rácsurgatott színes gyümölcsszörppel;
– rászórt tortadarával vagy reszelt csokoládéval.
Ostyahengerrel és vastag szívószállal tálalhatjuk.
Lettner Annamária dietetikus