Gyümölcsös sütemények

  •  
  •  
  •  

A sütemények változatos ízűek, ha különféle gyümölcsökkel készítjük. A hagyományos édességeket is készíthetjük gyümölcsökkel, például a darafelfújtat, a gyümölcsrizst, a zabkását, a kukoricakását vagy a császármorzsát – Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A palacsintát is megtölthetjük friss gyümölcsökkel: banán, narancs, kivi, mandarin, alma. Megszórhatjuk kókuszreszelékkel. Ízesíthetjük a pudingokat, vagy süteménykrémeket is gyümölcsökkel.

Mandarinos kockák

Hozzávalók:
8 db mandarin meghámozva
8+2 dkg puha vaj
15 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
15+2 dkg porcukor
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 dl görög joghurt
1 db citrom reszelt héja

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, megkenjük 2 dkg vajjal, és rászitálunk 2 dkg porcukrot. Felkarikázzuk a mandarinokat, és a porcukorra tesszük sorban. A tojásfehérjét felverjük habbá. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával habosra keverjük. Elkeverjük a lisztet, diót, sütőport, és a vajas keverékhez adjuk. Joghurttal lazítjuk, citromhéjjal ízesítjük. A keveréket ráhalmozzuk a mandarin szeletekre. 175 fokon kb. 30 percig sütjük tűpróbáig. Amikor megsült, kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt. Minden mandarin egy kocka szelet legyen.

Narancsos rizsfelfújt

Hozzávalók:
15 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
2 db tojás
2 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
3 db narancs gerezdekre szedve
5 dkg mazsola

A vizes tejben megfőzzük a rizst. A cukrot, tojást, vajat, pudingport jól eldolgozzuk, és a tejberizsbe keverjük. Végül beleforgatjuk a narancsot és mazsolát. Kivajazott tepsiben megsütjük 175 fokon 35 percig. Tálaláskor reszelt citromhéjjal elkevert kókuszreszeléket hintünk rá.

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:
3 db tojás
15 dkg liszt
15 dkg kókuszvirágcukor
5 dkg darált dió
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 db banán felkarikázva
2 db kivi felkockázva

A tojássárgát cukorral kikeverjük, a fehérjét habbá verjük. A lisztet, darált diót, szódabikarbónát beleforgatjuk a tojásos keverékbe, majd a gyümölcsöket. Végül a tojáshabot óvatosan belekeverjük. Kivajazott őzgerincformába töltjük. 175 fokon kb. 30 percig sütjük tűpróbáig. Sütés után kiborítjuk a formából. Csokimázat is tehetünk rá.

Jó étvágyat!