Holnap lesz a balatoni halak napja – de halnap lehet Újpesten is!

  •  
  •  
  •  

Július utolsó szombatja a balatoni halak napja – 2004 óta Magyar Haltani Társaság javaslatára.  Ez a nap az ország legnagyobb élővizére hívja fel a figyelmet, amelyben több tucat halfaj él, többek közt a kárász, balin, csuka, bodorka, valamint a különböző keszegfélék. Az újpestieknek jó hír, hogy nem kell a Balatonhoz leugraniuk, ha éppen horgászni szeretnének, vagy egy jó halászlére vágynak! 

A Duna és az Újpesti-öböl változatos, izgalmas lehetőségeket kínál minden pecázónak. Bárki találhat magának testhezálló helyet és módszert, legyen szó családias kikapcsolódásról vagy komolyabb sporthorgászatról. A vizekben ebben az időszakban a ponty, az amur és a busa kapása jellemző. Fontos, hogy azok, akik pecabotot vesznek a kezükbe, rendelkezzenek a szükséges engedélyekkel, valamint tartsák be a szabályokat!

Persze a horgászok többsége nem csupán a természetben töltött idő és az élmény miatt megy a vízpartra, hanem a zsákmányért is. Kiváló halételek készülhetnek például a pontyból, egy jó halászlé az egész család kedvence lehet. Természetesen azoknak sem kell lemondaniuk erről, akik a horgászatot nem kedvelik, ám halételeket annál inkább! Ha szeretnének mondjuk pontyból készült ebédet varázsolni a családi asztalra, érmes kilátogatni az Újpesti Piacra.

A fotó az Újpesti Piacon készült.

Igaz, nem balatoni hal, de a nyaralók számára elválaszthatatlan a magyar tengertől, és ez a hal nem más, mint a hekk. Ha szeretnék otthon elkészíteni és egy jó receptre vágynak, akkor lapozzák fel az Újpesti Napló legfrissebb számát. Bazsi konyhájában ezúttal ropogós sült hekk készült krumplival.

Amennyiben mégsem szeretnék sütés-főzéssel tölteni a szabadidejüket, akkor irány a Népsziget, ahol egy kellemes séta végén a frissen sült hekket is megkóstolhatják! És ez igazán jót tesz az egészségünknek – a séta és a halfogyasztás is. A szakemberek szerint heti 1-2 alkalommal érdemes a halat becsempészni az étrendünkbe, ugyanis kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető, értékes tápanyagokat tartalmaz.

A hal nem csak fehérjékben és vitaminokban (D, B2, B12) gazdag, jelentős ásványianyag- és nyomelemforrás (jód, szelén, fluor) is egyben. A benne rejlő ómega-3 zsírsavnak köszönhetően jótékony hatással van az egész testre. Csökkenti – többek között – az időskori szem-megbetegedéseket, az érelmeszesedés és az agyvérzés kockázatát, és hatékony segítséget nyújt a depresszió ellen is.

Mi magyarok inkább csak karácsonykor vagy nyáron fogyasztunk halat, és a leginkább az ismert fogások formájában kerül a tányérunkra. Ilyen a halászlé és a rántott hekk. Az egy főre jutó éves halfogyasztás lassan növekszik ugyan, de még mindig elmarad az európai átlagtól.