A legismertebb történet Marie Antoinette királynéhoz (1755-1793), XVI. Lajos hitveséhez fűződik, aki egy kalandos karneváli éjszakán ismerte meg a finomságot. A királyné a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely az utcákon kavargott. A sétálás közben megéhezett a királyné, s így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, ami nagyon ízlett neki. Ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. A karnevál elmúltával a fánk készítőjét a palotába rendeltette, s elmeséltette vele a fánk receptjét. Ettől vált a királyi lakomák kedvenc finomságává. Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerül ez a nyalánkság.
A legismertebb farsangi fánk a szalagos, amely nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapja. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin, és néhány fortély, például: kiváló, friss alapanyagok a piacról, megfelelő fánkméret, bőséges és kellő hőmérsékletű olaj stb.
A következőkben megismerkedhetünk a tökéletes fánk receptjével és elkészítésének folyamatával, hogy a végeredmény mindenkit elvarázsoljon a családi asztalnál. Fogjunk is hozzá!
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
– 2 dl tej
– 4 dkg porcukor
– 3 dkg élesztő
– 4 db tojássárgája
– 6 dkg vaj
– 1 tk vaníliakivonat
– 1 ek rum vagy rumaroma
– 1 db citrom (reszelt héj)
– 1 csipet só
– olaj
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok “derekáig” érjen, vagyis ne érintkezzenek majd a serpenyő aljával sütés közben. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.