Készítsünk a megszokott ételsoroktól eltérő finomságokat karácsonykor. Egyszerű különlegességekkel lephetjük meg szeretteinket.
Vöröslencse-krémleves:
1 fej aprított lilahagymát 3 gerezd fokhagymát repceolajon átpirítunk. Ráteszünk 20 dkg vörös lencsét, 1 kanál mustárt, 1 kanál szezámkrémet, 1 kiskanál reszelt citromhéjat, és ezzel is átpirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Ha megpuhultak a hozzávalók, akkor 4 dl főzőtejszínnel elturmixoljuk.
Csirkemell sütotökös barna gombával:
Egy nagy tepsibe olívaolajat öntünk, majd ráteszünk 4 db félbevágott, besózott
csirkemellett. 40 dkg vékony csíkokra vágott kanadai sütőtököt, 40 dkg barna
gombafejet, 3 db szeletelt vöröshagymát, 6 gerezd fokhagymát elrendezünk rajta. Sóval, borssal, római köménnyel, majorannával, petrezselyemmel ízesítjük. Betesszük a sütőbe 180 fokra, 10 percre. Utána 2 dl paradicsomlét,
1 dl vizet öntünk rá. 30 percig sütjük 180 fokon légkeveréses sütőben. Megforgatjuk a húst és a zöldségeket, és még 10 percig sütjük.
Gyömbéres bulgur:
Repceolajon 2 evőkanál reszelt friss gyömbért 0,5 kg bulgurral átpirítunk, majd 1 liter vízzel felöntjük. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Színes saláta:
Felaprítunk jégsalátát, kaliforniai paprikát, cukkinit, póréhagymát, koktélparadicsomot, piros retket, hegyes erős paprikát. Lelocsoljuk szőlőmagolajjal, citromlével, sóval, napraforgómaggal ízesítjük.
Marcipános golyó:
1 csomag marcipánt, 30 dkg Nutellát, 20 dkg darált kekszet, 1 citrom levét és reszelt héját jól eldolgozunk. Kis golyókat formálunk belőle, és szeletelt mandulában megforgatjuk. Tehetünk mindegyikbe aszalt gyümölcsöt vagy
meggyet, ízlésünknek megfelelően.
LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus