Kedvencünk a körözött

  •  
  •  
  •  

A körözöttet sok variációban elkészíthetjük. Olyan hozzávalókat tartalmaz, amelyek az állagát, ízét ízlésünknek megfelelően könnyen változtathatja. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A körített túrót juhtúróból, tehéntúróból, vagy a kettő keverékéből, vagy szójatofuból is készíthetjük. A krémes állag eléréséhez margarint, vajat, kókuszzsírt, vagy más olajokat tehetünk. A kellemesen kenhető konzisztenciát tejföllel, tejszínnel szabályozhatjuk. A fűszerezés ízlésünknek megfelelően lehet őrölt köménymag, bors, koriandermag, szerecsendió, gyömbér, só, fűszerpaprika. Ízesíthetjük apróra vágott lilahagymával, vöröshagymával, fokhagymával, újhagymával, medvehagymával. Különböző ízeket érhetünk el a zöldfűszerekkel, aprított petrezselyemzöld, újhagymaszár, sárgarépazöld. Egészségesebbé és laktatóbbá tehetjük a körözöttet rostokkal. Tehetünk bele búzacsírát, búzakorpát, zabkorpát, lenmagpelyhet, chiamagot, útifű mag héját.

Finom körözött: 20dkg juhtúrót, 20 dkg tehéntúrót 10 dkg kókuszzsírral 1 kiskanál lenmagpehellyel jól kikeverjük. Vágott újhagymával, zöldpetrezselyemmel, sóval, borssal, őrölt köménymaggal, fűszerpaprikával ízesítjük. Tejföllel megfelelő állagúra keverjük.

A kikevert krémet kenhetjük pékárura, vagy hidegtálaknál alkalmazhatjuk.

Készíthetünk körözöttel töltött zöldpaprikát, kápiapaprikát, paradicsomot, kovászos uborkát, vöröshagymát, cukkinit, karalábét, uborkát, retket, főtt tojást, főtt burgonyát. A zöldségeket kikaparjuk, a paprikát félbevágjuk és beletöltjük a körözöttet. A kiszedett belső részekből tehetünk a krémbe is, pl.: paradicsom, főtt tojás sárgája, főtt burgonya. A zöldségrészekből készíthetünk zöldségkrémet, vagy vegyes és majonézes salátát.