A körözöttet sok variációban elkészíthetjük. Olyan hozzávalókat tartalmaz, amelyek az állagát, ízét ízlésünknek megfelelően könnyen változtathatja. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Finom körözött: 20dkg juhtúrót, 20 dkg tehéntúrót 10 dkg kókuszzsírral 1 kiskanál lenmagpehellyel jól kikeverjük. Vágott újhagymával, zöldpetrezselyemmel, sóval, borssal, őrölt köménymaggal, fűszerpaprikával ízesítjük. Tejföllel megfelelő állagúra keverjük.
A kikevert krémet kenhetjük pékárura, vagy hidegtálaknál alkalmazhatjuk.
Készíthetünk körözöttel töltött zöldpaprikát, kápiapaprikát, paradicsomot, kovászos uborkát, vöröshagymát, cukkinit, karalábét, uborkát, retket, főtt tojást, főtt burgonyát. A zöldségeket kikaparjuk, a paprikát félbevágjuk és beletöltjük a körözöttet. A kiszedett belső részekből tehetünk a krémbe is, pl.: paradicsom, főtt tojás sárgája, főtt burgonya. A zöldségrészekből készíthetünk zöldségkrémet, vagy vegyes és majonézes salátát.