•  
  •  
  •  

A lecsó gyorsan elkészíthető, alapanyagai egész nyáron elérhetőek. Reggeli ételek, fő fogások, feltétek kísérője lehet. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Lecsós kolbászos tojás

Hozzávalók:
2 db paprika
2 db paradicsom
1 db aprított hagyma
1 szál csemegekolbász
2 db tojás
1 evőkanál olaj
Só, bors, fűszerpaprika

Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a felkarikázott paprikát, paradicsomot. Amikor a leve elfőtt, belekarikázzuk a kolbászt. A tojást felverjük és ráöntjük. Lapátkanállal párszor átforgatjuk. Készíthetjük gombával, zöldborsóval, vagy virslivel.

Lecsós rakott burgonya

Hozzávalók:
0,5 kg héjában főtt burgonya karikákra vágva
4 db főtt tojás karikákra vágva
2 szál csemegekolbász
4 evőkanál olaj
4 db paprika felkarikázva
4 paradicsom felkarikázva
2 db aprított hagyma
Só, bors, fűszerpaprika
4 dl tejföl

A paprikából, paradicsomból, hagymából olajon lecsót készítünk a fűszerekkel. Egy tepsit kiolajozunk, és burgonyakarikákkal beterítjük, erre karikázzuk a kolbász felét. A lecsó felét ráöntjük, majd a tojáskarikák felét rakjuk rá. Megint a burgonya, kolbász, lecsó, és a tojás következik. A tejfölt eloszlatjuk a tetején, és pirosra sütjük.

Lecsós padlizsán

Hozzávalók:
2 db padlizsán
4 db lecsópaprika karikára vágva
4 db paradicsom karikára vágva
2 db aprított hagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
Só, bors, fűszerpaprika
Friss bazsalikom, petrezselyemzöld

A padlizsánokat félbe vágjuk, és felszeleteljük. Olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, padlizsánt. Erre tesszük a paprikát, paradicsomot. Rátesszük a fűszereket. Puhára főzzük.
Önálló ételként, vagy köretekhez adhatjuk.   

Lecsós sült csirke
Hozzávalók:
1 db tisztított egész csirke
6 szelet bacon szalonna
4 evőkanál olaj
2 db hagyma
5 gerezd fokhagyma
5 db lecsópaprika
5 db paradicsom
Só, őrölt bors, kömény, szerecsendió, gyömbér
0,5 liter tejföl
1 evőkanál fűszerpaprika

Egy nagy hőálló tálba tesszük az egész csirkét. A fűszereket összekeverjük az olajjal, és gazdagon bekenjük vele a csirkét kívül, belül. A baconcsíkokkal beburkoljuk a csirkét, hústűvel rögzíthetjük. Felkarikázzuk a hagymákat, paprikát, paradicsomot, és ezt is rátesszük a csirkére, illetve mellé is. Kevés vizet öntünk a tálba, és kb. 50 percig sütjük. Kivesszük a csirkét, leszedjük a szalonnát róla, és tálalási darabokra vágjuk. A többi zöldséget is kivesszük, és aprítógéppel aprítjuk a szalonnával együtt. Belekeverjük a tejfölt és a fűszerpaprikát. Visszatesszük a csirkedarabokat a tálba, és leöntjük a tejfölös mártással. 10 percig még sütjük, hogy összeérjenek az ízek. Burgonyához, rizshez, vagy tésztához kínáljuk.

Jó étvágyat!