A kásák élettani értékeit főleg a gabonák rostjaiban lévő anyagok adják. Az üzletekben már előkészített aprított formában kaphatók. Ezek finom rostok, könnyen keverhetők folyadékokhoz. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
A kásák finom rostjai bevonják a nyálkahártyát, felszívják a felesleges savat a gyomorban. A belekben a bélbolyhokat letisztítják, a méreganyagokat megkötik.
Sokféle kását készíthetünk: Kukorica, rizs, hajdina, árpa, zab, lenmag, chiamag, köles, tápióka, tönköly alapanyagokból. Semleges ízűek, így sósan és édesen is elkészíthetőek.
A kását önmagában is fogyaszthatjuk vízzel, tejjel, gyümölcslével, gyümölcsökkel, mézzel, lekvárral édesen, vagy zöldséglével, reszelt zöldségekkel, sósan. Gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető étel. Sportolás előtt, és után is ajánlott a fogyasztása.
Felhasználhatjuk dúsításra vagdaltba, töltött, rakott ételekbe, zöldségraguba, szaftos ételekbe. Galuskába, zsemlegombócba, daragaluskába. A rakott ételek tetejére öntött tejfölbe is keverhetjük. A müzlit is változatossá tehetjük, ha mindig más-más kását teszünk hozzá.
Süteményeknél a rétestésztára is szórhatjuk piskótamorzsa helyett. A pitetésztákra is szórhatunk rizspelyhet, vagy kölespelyhet, mielőtt a gyümölcsöket rátesszük.
A töltelékbe is tehetjük, például a mákos vagy diós bejglibe, rétesbe, almás rétes töltelékébe. Káposztás, sütőtökös rétesbe is. A leveles tészták, linzerek, valamint palacsinták töltelékébe tehető.
Kevert sütemények tésztájába, bögrés sütikbe, vajas piskótába is alkalmazható.
Felhasználhatjuk a zsemlemorzsához keverve, a kifőtt gombócokat ebbe forgatjuk, vagy a panírozásnál.
Majonézes, kefires, joghurtos salátákba is tegyünk egy keveset.
Jó étvágyat!