Nyár végi ötletek

  •  
  •  
  •  

Itt az ősz, itt a tökszezon. Illetve a tökfélék szezonja. “Házi” dietetikusunk ezúttal is néhány izgalmaz, és ízletes recepttel szolgál.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:
4 közepes méretű padlizsán, 2 ek. citromlé, só, 6 ek. olívaolaj, 2 közepes méretű hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, 6 db érett paradicsom, fél tk. édes pirospaprika, fekete bors, friss őrlésű Cayenne-bors, őrölt római kömény, 1. tk. cukor.
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk. Citromlét csepegtetünk rájuk, megsózzuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Utána lemossuk és megszárítjuk.
Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, és a félbevágott padlizsánok mindkét oldalát nagy lángon 5-6 perc alatt világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. Egy kiskanállal kivájjuk a belsejüket a szélüktől fél cm-re. A padlizsánhúst felaprítjuk. A félbevágott padlizsánokat egy kiolajozott sütőformába fektetjük. A hagymát, fokhagymát, petrezselymet apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Forrásban lévő vízbe helyezünk 4 paradicsomot, kivesszük, majd meghámozzuk őket. Húsukat felkockázzuk. A maradék olajat a serpenyőben lévő olajhoz adjuk, felmelegítjük. A hagymát és a fokhagymát közepes lángon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a padlizsánhúst, a petrezselymet és a fűszereket, és kb. 5 percig pirítjuk keverés mellett. A tölteléket elosztjuk a félbevágott padlizsánokba. A maradék paradicsomot megmossuk, karikára vágjuk. A paradicsomokat a megtöltött padlizsánok tetejére helyezzük, megszórjuk sóval, borssal és cukorral. 160 fokon 35-40 percig sütjük.

Rántott tökfélék
A tökféléket nagyon mutatósan tálalhatjuk, ha kirántjuk.
Készíthetünk rántott tököt, padlizsánt, cukkinit, patisszont. Különféle alakúak, változatosan főzhetünk velük: burgonyához, rizshez, majonézes gombához, tarhonyához, salátákhoz vagy főzelékekhez adhatjuk.

Többféle krokettet is készíthetünk
Lereszeljük vagy felaprítjuk a zöldséget, hagymát, fokhagymát, összedolgozzuk 1 tojással és annyi beáztatott zabpehellyel, amennyitől képlékeny, kisüthető keveréket kapunk. Fűszerezzük fűszerpaprikával, fekete borssal, zöldpetrezselyemmel, őrölt köménnyel. Színesíthetjük kukoricával, kápia paprikával, sárgarépával. Zsemlemorzsában megforgatjuk, majd kerek gombócokat formálunk, vagy kanállal kiszaggatjuk, és forró olajban pirosra sütjük.
A zöldséges masszát őzgerincformában vagy kis tepsiben kigőzölhetjük, és akkor zöldségfelfújtat tálalunk az asztalra.
Kedvelt vendégváró lehet, hidegen, melegen fogyasztható. Húspótlóként vagy salátához tálalhatjuk. Rántott húsok vagy sültek mellé változatossá tehetjük a megszokott ételeket.

Lettner Annamária dietetikus