Áfonyás, epres pite
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg eritrit
3 evőkanál Alpro joghurt
2 db tojás
15 dkg szobahőmérsékletű kókuszzsír
1 citrom reszelt héja
csipet só
Töltelékhez:
50 dkg eper
25 dkg áfonya
3 evőkanál eritrit
3 evőkanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
A tészta száraz alapanyagait összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, joghurtot, kókuszzsírt, citromhéjat. Jól összegyúrjuk. A joghurtot úgy adagoljuk, hogy laza tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük fél órára.
A gyümölcsöket megmossuk, az epret feldaraboljuk. Összekeverjük az eritrittel, és a keményítővel.
A tészta jó felét kinyújtjuk 1 cm vastagra. Tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és beleterítjük a kinyújtott tésztát. Egyenletesen rátesszük a gyümölcsös tölteléket. A másik fele tésztát is kinyújtjuk, és a gyümölcs tetejére terítjük. Megszurkáljuk a tetejét, hogy kijöjjön a gőz. Megkenhetjük zsiradékkal, vagy tojással is még. 180 fokon kb. 40percig sütjük.
Bögrés meggyes finomság
Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
1,5 teáskanál sütőpor
200 g tejföl
100 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
1,5 bögre liszt
1 bögre cseresznye vagy meggy
A vajat olvasszuk fel és hagyjuk hűlni. A cukrot keverjük össze a tojásokkal, majd adjuk hozzá a tejfölt, a kihűtött vajat. Keverjük hozzá a lisztet, a cukrot, a vaníliát és a sütőport. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel és öntsük bele a tésztát. A cseresznyét vagy a meggyet szórjuk a tetejére, és 180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süssük meg.
Még egy maréknyi diót is szoktam beleszórni. A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.
Cseresznyés mákos lepény
Hozzávalók:
4 db tojás
25 dkg nádcukor
2 csomag vaníliás cukor
2,5 dl gabonatej (szója, zab, rizs, kókusz)
20 dkg darált mák
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 mokkás kanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
50 dkg magozott cseresznye
2 evőkanál búzacsíra
A cseresznyét a búzacsírában megforgatjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A tészta többi hozzávalóit is belekeverjük. Végül a búzacsírás cseresznyét könnyedén beleforgatjuk.
Előmelegített 175 fokon kb. 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a sütést.
Jó étvágyat!