Itt a nyár, megérkezett a jó idő, aki teheti, a levegőn, víz mellett tölti szabadidejét. Ilyenkor szeretjük kicsit jobban elengedni magunkat, olyan italokat és ételeket fogyasztanunk, amik nem éppen kedveznek az egészséges életmódnak. Ezzel nincs is semmi gond, megérdemeljük, de ne felejtsük el, hogy az egyre szélesebb gasztronómiai kínálatnak köszönhetően már a gyorsételekből is fogyaszthatunk egészségesebbet.
Ne féljünk a vizsgálattól!
Tudjuk, ha leírjuk a gasztroenterológia szót, legtöbben a rémes vastagbél és gyomortükrözésre gondolnak, azonban ne felejtsük el, hogy ez a szakterület már jóval átfogóbb ennél és a diagnosztika eszközei is gazdagabbak. Dr. Kupper Andrást az Újpest SZTK ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
Sokan talán még a mai napig nincsenek tisztában vele, mit is csinál pontosan egy gasztroenterológus.
A gasztroenterológus feladata, hogy a teljes tápcsatornát érintő problémákat – a gyomor-, bél-, máj-, epe- és hasnyálmirigy-betegségeket, valamint egyéb emésztési gondokat diagnosztizálja és megtalálja a legoptimálisabb kezeléseket. A diagnózis felállításához természetesen szükség van egy igen részletes anamnézisre, azaz a szakember kikérdez, hogy panaszaink mikor kezdődtek, mihez köthetők. Ezekből az orvos eldönti, hogy merre kell haladni a diagnózis felé, melyek azok az eszközös vizsgálatok, amelyek segítenek megállapítani a problémák okait.
Mikor kell gasztroenterológiushoz fordulnunk?
Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a gasztroenterológia beutaló-köteles szakrendelés, tehát nem a betegnek kell arról dönteni, hogy mikor fordul szakorvoshoz, hanem a panaszaival először találkozó házi orvosnak, szakorvosnak. A leggyakoribb tünetek, amelyek esetében felmerül az emésztőszeri megbetegedés, az indokolatlan testsúly-változás, nehéz nyelési, ismétlődő hányinger, hányás, véres hányás vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, és 45 év felett a székelés ritmusában bekövetkező változás, vagy elhízódó hasi fájdalom.
Sokan rettegnek a tükrözésektől és minden esetben kellemetlen vizsgálatra számítanak. A helyzet azért mégsem ennyire rémisztő. Pontosan milyen eszközökkel dolgoznak egy gasztorenterológiai vizsgálatnál?
A gasztroenterológus a diagnózis felállításához a következő eszközöket veheti igénybe: vér-, vizelet- és székletvizsgálat, kilégzési tesztek, emésztettségi vizsgálatok, képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MR), endoszkópos eljárások (gyomor- és vastagbéltükrözés). Ez utóbbiak összekapcsolhatók további vizsgálatokkal, pl. szövettani és baktérium vizsgálatokkal, és kisebb beavatkozásokat is lehetővé tesznek. A betegek a leginkább a tükrözésektől félnek. A gyomor- és béltükrözés nélkül ma az emésztőrendszer vizsgálat elképzelhetetlen. Ezek inkább kellemetlen, mint fájdalmas vizsgálatok, ha rutinos orvos végzi és együttműködő a páciens, egy gyomortükrözés alig néhány percet vesz igénybe. Az Újpesti Szakrendelőben a hét minden munkanapján délelőttönként van endoszkópos vizsgálat.