Nyers zöldséges ételek

  •  
  •  
  •  

Érdemes kihasználni, hogy pár napig még tart a nyárvégi meleg. Készítsünk hidegtálakat, salátákat, turmixokat. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Töltött uborka, vagy cukkini
Hozzávalók:

1 db cukkini, vagy kígyóuborka
1 csomag aprított kapor
1 szál aprított újhagyma zöldjével
10 dkg lereszelt szójatofu
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál chiamag
1 evőkanál olíva olaj
Só, őrölt bors, fűszerpaprika
A cukkinit, vagy uborkát hosszában félbe vágjuk, és kikaparjuk a belsejét. Ezt összekeverjük a többi hozzávalóval, ízesítjük a fűszerekkel, majd visszatöltjük a kikapart zöldségekbe. A massza állagát a rostokkal tudjuk szabályozni. A megfelelő állagú töltelékkel púposan tudjuk megtölteni a cukkinit vagy uborkát. Tetejét megszórjuk napraforgómaggal. Hűtőben tartjuk tálalásig.
Töltött paradicsom
Hozzávalók:
4 db nagy paradicsom
10 dkg Mascarpone
5 dkg reszelt sajt
1 evőkanál felkarikázott olíva bogyó
2 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál útifű maghéj
1 kiskanál reszelt citromhéj
1 szál aprított újhagyma zöldjével
3 szál aprított bazsalikom
Só, őrölt bors, őrölt római kömény
t. A paradicsomok felső negyedét levágjuk, majd a nagyobb felét kikaparjuk. Ezt összekeverjük a többi hozzávalóval, ízesítjük a fűszerekkel, majd visszatöltjük a kikapart paradicsomokba. A jól megtöltött paradicsomokra rátesszük a kalapjukat. A massza állagát a rostokkal tudjuk szabályozni. Hűtőben tartjuk tálalásig.
Töltött paprika
Hozzávalók:
4 db nagy fehér paprika
2 db főtt tojás
2 db reszelt sárgarépa
1 db aprított hegyes erős paprika
15 dkg körített krémtúró
2 evőkanál görög krémjoghurt
2 evőkanál búzacsíra
1 csomag aprított petrezselyem zöldje
1szál aprított újhagyma zöldjével
Só, őrölt bors, őrölt koriander
A paprikákat hosszában félbe vágjuk, csumáját kiemeljük. A főtt tojásokat lereszeljük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ízesítjük a fűszerekkel, tetejére szezámmagot szórunk. A massza állagát a rostokkal tudjuk szabályozni. Hűtőben tartjuk tálalásig.
A hidegtálakat bőven díszítsük az idény zöldségeivel. Szép színes, tetszetős lesz a tál. Töltött zöldségek is kerüljenek rá.
A friss zöldségekből finom turmixokat készíthetünk, ízlésünknek megfelelően.
Paradicsomos alappal, uborkás alappal, sárgarépás alappal, spenótos alappal, vagy zelleres alappal. A fűszerezést intenzívebbé tehetjük zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat!