Online nyári saláták

  •  
  •  
  •  

A nyári melegben inkább a hideg ételeket kívánjuk. Erre nagyon alkalmasak a joghurtos, kefires, majonézes, paradicsomos saláták. Ezeket hűtőben tároljuk, készíthetünk több félét is, és kedvünk szerint elővehetjük. Kevesebb köret kell, vagy kiválthatunk vele komplett étkezést is.

Házi tzatziki
Hozzávalók:
2 db kígyóuborka
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 doboz nagy görög joghurt
250 gr mascarpone
2 szál újhagyma zöldjével együtt
1 csokor vágott, friss kapor
1 csokor vágott, friss petrezselyem
Fél citrom leve és reszelt héja
0,5 dl olíva olaj
Só, őrölt bors, szerecsendió
A joghurtot, a mascarponet, az olajat, a citrom levét, és héját a fűszerekkel elturmixoljuk. Belekeverjük a kaprot és a petrezselymet. A megmosott uborkát gyors vágóval vékony csíkokra vágjuk (gyufaszál méretűre). Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. Ezeket beleforgatjuk a saláta öntetbe. A tetejét sárgarépa karikákkal díszítjük.

Vegyes majonézes saláta
Hozzávalók:
0,5 kg mirelit mexikói saláta alap
Fél db karalábé kockára vágva
2 db burgonya kockára vágva
1 db zöldzeller kockára vágva
1 db alma kockára vágva
1 db megpucolt kis cukkini kockára vágva
1 db sárga paprika felkockázva
4 db csemege uborka felkockázva
3 szál újhagyma szárával együtt felaprítva
3 cm friss gyömbér lereszelve
1 db hegyes erős paprika felkarikázva

Mártáshoz:
500 gr light majonéz
2 nagy pohár szója joghurt
3 evőkanál mustár
3 evőkanál balzsam ecet
0,5 dl olíva olaj
1 citrom leve
1 csokor vágott petrezselyem
Kevés édesítőszer, só, őrölt bors, őrölt koriander
A mexikói saláta alapot a karalábéval, burgonyával, sóval megpároljuk. A mártás hozzávalóit jól összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a zöldzellert, almát, cukkinit, paprikát, csemege uborkát, újhagymát, gyömbért és az erős paprikát. Végül a kihűlt párolt zöldségeket beleforgatjuk. A joghurt mennyiségén változtathatunk, van, aki sűrűbben szereti, vagy hígabban a salátát. A tetejét paradicsom karikákkal díszítjük.

Paradicsomos saláta
Hozzávalók:
10 dkg felkarikázott olíva bogyó
40 dkg főtt morzsolt kukorica
2 db aprított lila hagyma
1 db kápia paprika felkockázva
2 db meghámozott paradicsom felkockázva
1 db nagy sárgarépa reszelve
1 csokor aprított zeller levél
Mártáshoz:
1 liter passzírozott paradicsom
3 evőkanál olíva bogyó leve
3 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál reszelt torma
1 csokor aprított friss bazsalikom
Só, őrölt bors, őrölt római kömény, őrölt babérlevél
A mártáshoz valókat összeturmixoljuk, majd a többi hozzávalókat beleforgatjuk. tetejét cukkini karikákkal díszítjük.

A fenti salátákat dúsíthatjuk darabolt sajttal, virslivel, párizsival, főtt tojással, vagy füstölt szardíniával. Azonban ezeket célszerű mindig tálalás előtt hozzákeverni, és csak annyit, amennyi éppen elfogy. Így önálló ételként is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária dietetikus
Kép: aprosef.hu