Az őszi zöldségekből és gyümölcsökből készíthetünk nyers, élő táplálékokat, ami nagyon egészséges és változatos. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Zöldségkarika-szendvics
Hozzávalók:
Kb 0,5 cm vastag karikára vágott:
Sárgarépa
Uborka
Cukkini
Póréhagyma
Piros retek
Petrezselyemlevél
Sózott szezámkrém
A zöldségszeleteket bekenjük a szezámkrémmel, és úgy helyezzük egymásra. A cukkinikarikára petrezselymet teszünk, erre a sárgarépa-karikát, megint petrezselyemlevél, utána uborkakarika jön, majd petrezselyemlevél. Ezt követően kerül rá a póréhagyma-karika, ismét egy petrezselyemlevél, végül a retekkarika. A tetejét petrezselyemlevéllel zárjuk, és átszúrjuk fogvájóval. Addig ismételjük, amíg a hozzávalók tartanak.
Változtathatjuk az összetevőket, és a sorrendet is.
Zöldségkocka-szendvics
Hozzávalók:
Kb. 0,5 cm vastag, 3X3 cm-es kockaszeletekre vágott:
Sütőtök
Sárga paprika
Cékla
Jégcsapretek
Kaliforniai paprika
Karalábé
Bébispenót levelek
Sózott mogyorókrém
A zöldségszeleteket bekenjük a mogyorókrémmel, és úgy helyezzük egymásra. A sütőtökre teszünk egy spenótlevelet, erre a sárga paprikát, megint egy spenótlevél, majd a céklát tesszük rá, és megint a spenótot. A jégcsapretek következik, erre a spenót, majd a kaliforniai paprika, megint a spenót, végül a karalábé, és a tetején a spenótlevél. A szendvicset átszúrjuk fogvájóval. Addig ismételjük, amíg a hozzávalók tartanak.
Ízlésünknek megfelelően más zöldségeket is alkalmazhatunk.
Gyümölcsszendvics
Hozzávalók:
vékony szeletekre vágott
Golden alma
Piros alma
Körte
Narancs
Kivi
Nagy szemű szilva
Kókuszreszelék
Minden gyümölcsszeletet kókuszreszelékbe forgatunk. A Golden almára tesszük a körtét, erre a narancsot, majd a piros alma, utána a kivi következik. Végül a szilva kerül a tetejére. A szendvicset átszúrjuk fogvájóval, és addig ismételjük, amíg a hozzávalók tartanak. Idény szerint változtathatjuk az összetevőket, vagy a tetejére még tehetünk szőlőszemet. Nagyon egyszerű, mutatós, a gyerekek is szívesen készítik.
Jó étvágyat!