Padlizsános és cukkinis finomságok

  •  
  •  
  •  

A padlizsán és cukkini jól alkalmazható együtt az ételekben, mindegyikhez illik a bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregano, koriander, római kömény fűszerek. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, alacsony energiatartalma egészséges, laktató fogások elkészítését teszik lehetővé. Kedvünk szerint készíthetünk töltött, rakott vagy göngyölt változatot. Ezeket a zöldségeket feltétként is alkalmazhatjuk, kiránthatjuk. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Parajos rakott padlizsán
Hozzávalók:
1 db nagy padlizsán fél cm-es karikákra vágva
20 dkg bébispenót
3 dl passzírozott paradicsom
1 db aprított vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
20 dkg reszelt tofu
1 teáskanál oregano
1 teáskanál bazsalikom
Só, őrölt bors, koriander

A padlizsánszeleteket besózzuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát és felöntjük a paradicsommal. Ízesítjük sóval, borssal, korianderrel és a zöldfűszerekkel. 5 percig főzzük. Leitatjuk papírtörlővel a padlizsánszeleteket és kiolajozott serpenyőbe a szeletek mindkét oldalát lepirítjuk, majd tányérra kiszedjük. A serpenyőben olajon megpirítjuk a fokhagymát és rátesszük a parajt. Sóval, borssal ízesítjük, 2 percig főzzük. Egy kis tepsibe terítünk egy réteg paradicsomszószt, erre egymás mellé helyezünk 6 szelet padlizsánt.  A padlizsánra egy kis paraj kerül, majd erre a reszelt tofu. Megint paradicsomszósz, padlizsánszelet, paraj, és végül a reszelt tofu. Addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók. 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

Cukkinis fasírt
Hozzávalók:
2 db cukkini
1 db kis hagyma lereszelve
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 db tojás
1 evőkanál tökmagliszt
1 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál zabpehely
1 kávéskanál lenmagliszt
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 csokor aprított petrezselyem
Só, őröltbors
4 evőkanál szezámmag
Olaj a kisütéshez

A cukkinit lereszeljük egy nagy tálba és kissé besózzuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a szezámmag kivételével. Jól összedolgozzuk, hogy formálható massza legyen. Hagyjuk állni kb 15 percig, hogy a rostok megduzzadjanak. Az állagát a lisztekkel tudjuk szabályozni. Amennyiben túl kemény, tegyünk hozzá még egy tojást. Formáljunk a masszából golyókat, szezámmagban forgassuk meg, hogy kissé benyomódjon a masszába. Forró olajban aranyszínűre sütjük.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:
1 db nagy padlizsán
1 db paradicsom
1 db aprított hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöld kaliforniai paprika
2 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál árpapehely
1 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
Só, őrölt bors

A padlizsánt hosszában vágjuk ketté és kaparjuk ki a közepét, hogy 1 cm húsa maradjon. A paradicsomot, a paprikát és a kikapart padlizsán belét kockázzuk fel. Kevés olajon a hagymákat megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. 5 perc párolás után beletesszük a napraforgómagot, árpapelyhet, és fűszereket. Olajjal kikent tepsibe tesszük a félbe vágott padlizsánt, és megtöltjük a párolt zöldséges keverékkel. Ízlésünknek megfelelően kerülhet a tetejére tejföl vagy reszelt sajt. Elkészíthetjük cukkini felhasználásával is.

Jó étvágyat!