Paprika- és paradicsomszezon

  •  
  •  
  •  

Nyáron a legkedveltebb zöldség a paradicsom és a paprika. Lettner Annamária dietetikus összefoglalója.

A paprika jó C-vitaminforrás, értékes rostokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A piros színű fajtákban több a béta karotin, az A-vitamin előanyaga. Hám- és szemvédő vitamin.

A paradicsom magas likopintartalma jó antioxidáns, védő szerepe van a betegségek megelőzésében. A napozás alkalmával az antioxidánsok védenek a káros sugárzások ellen. Kellemes, lédús, hűsítő finomság.

Szívesen fogyasztjuk nyersen önálló salátaként, vagy vegyesen, de más salátákhoz is. A hidegtálak közkedvelt kísérője, valamint a magyaros konyha számtalan ételének hozzávalója. Lehet sütni, főzni, tölteni, sokféleképpen feldogozni. Legismertebb magyaros étel a lecsó.

Tökös lecsó: Olajon aprított hagymát, fokhagymát pirítunk, majd rátesszük a karikázott paprikát és paradicsomot. Pár perc után beletesszük a kockára vágott tököt. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor már megpuhult, akkor keverjük bele a fűszerpaprikát. Ízlésünknek megfelelően csípős paprikát is tehetünk bele. Készülhet cukkinivel, padlizsánnal, csillagtökkel. Ezt el is tehetjük télire is. Ekkor figyeljünk arra, hogy az összes vizet elfőzzük belőle, mert megromlik.

Paradicsomsaláta: A paradicsomokat cikkekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a kukoricáról levágjuk a szemeket. Tálba tesszük, és leöntjük páclével. Friss petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk.

Paprikasaláta: A félbe vágott, több színű paprikát és lilahagymát csíkokra vágjuk, a zöldzellert felszeleteljük. Egy tálba tesszük, és páclével leöntjük. Friss korianderrel és petrezselyemmel tálaljuk.
A salátákba tehetünk uborkát, fejes salátát, sárgarépát, cukkinit, vagy gyalult tököt is. A tetejére tegyünk salátaolajat.