A réteseket nem csak édesen készíthetjük. Zöldségekkel is finom, változatos rétesek készülhetnek. Variáljuk ízlésünknek megfelelően a hozzávalókat. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Hozzávalók:
4 lap rétestészta
80 dkg kanadai tök
1 evőkanál rizspehely
1db aprított lila hagyma
1 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál olaj
1 csokor vágott petrezselyem
Só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, őrölt koriander
A sütőtököt szeletelővel vékony csíkokra vágjuk. Olajon átpirítjuk a hagymával, rizspehellyel. A rostokat összekeverjük, félreteszünk annyit, hogy a réteslapokat megszórjuk vele. Összekeverjük a párolt zöldséggel, beletesszük a petrezselymet és a fűszereket. Kevés vízzel addig pároljuk, amíg a rostok megduzzadnak. Nedves konyharuhán kiterítünk 2 réteslapot. Megkenjük olajjal, és meghintjük a rostokkal. Rátesszük a töltelék felét, és a konyharuhával feltekerjük. A végeit behajtjuk. A másik adagot is megtöltjük. A tetejét olajjal megkenjük, és 180 fokon pirosra sütjük.
Készíthetünk káposztás rétest fehér vagy lila káposztából, akár vegyíthetjük a kétféle káposztát. Savanyú káposztából is készülhet.
Káposztás rétes
Hozzávalók:
4 lap rétestészta
1 kg reszelt káposzta
2 db aprított lila hagyma
1 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál olaj
Só, őrölt bors, őrölt kömény
A káposztát olajon átpirítjuk a hagymával. A rostokat összekeverjük, félreteszünk annyit, hogy a réteslapokat megszórjuk vele. Összekeverjük a párolt káposztával és a fűszerekkel. Kevés vízzel addig pároljuk, amíg a rostok megduzzadnak. Nedves konyharuhán kiterítünk 2 réteslapot. Megkenjük olajjal, és meghintjük a rostokkal. Rátesszük a töltelék felét, és a konyharuhával feltekerjük. A végeit behajtjuk. A másik adagot is megtöltjük. A tetejét olajjal megkenjük, és 180 fokon pirosra sütjük.
Almás-céklás rétes
Hozzávalók:
4 lap rétestészta
50 dkg reszelt cékla
2 db reszelt alma
1 evőkanál reszelt torma
1 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál olaj
1 evőkanál nádcukor
Só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj
A céklát, az almát, és a tormát olajon átpirítjuk. A rostokat összekeverjük, félreteszünk annyit, hogy a réteslapokat megszórjuk vele. Összekeverjük a céklás keverékkel, és a fűszerekkel. Kevés vízzel addig pároljuk, amíg a rostok megduzzadnak. Nedves konyharuhán kiterítünk 2 réteslapot. Megkenjük olajjal, és meghintjük a rostokkal. Rátesszük a töltelék felét, és a konyharuhával feltekerjük. A végeit behajtjuk. A másik adagot is megtöltjük. A tetejét olajjal megkenjük, és 180 fokon pirosra sütjük.
A fűszereket ízlésünknek megfelelően alkalmazzuk!
A réteseket készíthetjük beáztatott zsemletöltelékkel is. Ebben az esetben ebbe keverhetjük a spenótot, párolt gombát, vagy egyben főtt sárgarépákat tekerhetjük bele. Vegyes zöldségekkel is készülhet. Ezeket vendégváráshoz, hideg vacsorához, vagy feltétként tálalhatjuk.
Jó étvágyat!