A rostok táplálékaink nagy részét képezik. Benne van a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonákban, magvakban. A rostok megduzzadnak, mert folyadékot szívnak fel, s így segítik az emésztést, befolyásolnak enzimatikus folyamatokat. Hozzájuk kapcsolódnak felesleges anyagok, toxinok, és ezek távozását teszik lehetővé a tápcsatornában.
Két nagy csoportjuk van: a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan rostok.
A táplálékainkban vannak finom rostok és durva rostok.
Finom rostokat tartalmaznak a magokból, gabonákból készült őrlemények, lisztek. Lenmagliszt, szezámliszt, tökmagliszt, zabpehelyliszt, dióliszt, búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa stb.
Durva rostokat tartalmaznak ezek a zöldségek: karalábé, kelkáposzta, karfiol, fejes káposzta, brokkoli, zöldbab, zöldborsó, szárazbab stb.
Amennyiben finomított gabonákból és fehérjéből áll a táplálkozásunk nagy része például egészségi állapot miatt, úgy javasolt finom rostokkal kiegészíteni.
A rostokat
– vagy folyadékba tesszük: gyümölcslé, zöldséglé, víz, tejes ital. Ezekből shake italokat is készíthetünk.
– vagy megfőzzük, megsütjük
Rost keverék:
Keverjünk össze 20-20 dkg búzacsírát, búzakorpát, zabkorpát, lenmaglisztet.
10 dkg útifűmaghéjat, 5 dkg szezámlisztet.
Egy-két kávéskanállal
– keverhetjük a müzlibe, reggeliző krémekbe: sajtkrém, tojáskrém, sonkakrém, májkrém, zöldségkrém.
– minden darált húsos ételbe: vagdalt, rakott, töltött ételek, pizzafeltét, milánói makaróni, húsgombóc.
– beledolgozhatjuk a galuskatésztába, zsemlegombócba, májgombócba.
– sütemények töltelékébe: meggyes pite, almás rétes, túrós béles, máklepény, palacsinta tésztájába, töltelékébe.
– főzelékekbe, krémlevesekbe, majonézes salátákba.
– szaftos, húsos ételekbe: pörkölt, ragu, zöldséges szelet, lecsós szelet.
– mártásokba: vadas mártás, sóskamártás, gombamártás.
– panírozásnál a morzsa helyett alkalmazhatunk rostkeveréket.
– tepsis ételekhez, amit leöntünk tejföllel, joghurttal, paradicsomlével: belekeverjük az öntetbe, és ezzel öntjük le.
Az ételek sűrítéséhez zabpehelylisztet alkalmazzunk. Kenyérsütésnél is növelhetjük az élettani értéket ezekkel a rostokkal.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária