A savanyú káposztából nem csak a hagyományos módon készíthetünk ételeket. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Hozzávalók:
30 dkg füstölt ízű tofu
3 db aprított hagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
1 db hegyes erős paprika
3 db paradicsom
1 dl repceolaj
1 evőkanál fűszerpaprika
2 evőkanál apró lágy zabpehely
Só, őrölt bors, tárkony, lestyán, babérlevél
A káposztát a levével együtt kuktában megfőzzük tárkony, lestyán, babérlevél, 1 bögre víz hozzáadásával. Mielőtt teljesen megfőtt, beletesszük a zabpelyhet. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát, a felaprított paprikával, és paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük, majd a kockára vágott tofuval összefőzzük. Végül belekeverjük a piros fűszerpaprikát, és a káposztával összekeverjük a tofupörköltet.
Savanyú párolt káposzta
Kevés olajon megpároljuk a savanyú káposztát. Ízlésünk szerint fűszerezzük. Burgonya, rizs, tarhonya köret mellé adhatjuk.
Rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 üveg konzerv csicseri borsó
1 bögre rizs
1 doboz kockázott paradicsom
1 db aprított hagyma
40 dkg szeletelt gomba
0,5 l tejföl
20 dkg füstölt reszelt sajt
1 dl olíva olaj
Só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt babérlevél, majoranna
A savanyú káposztát a levével félig megfőzzük kömény, és babérlevél hozzáadásával. Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a gombát, csicseriborsót, paradicsomot, és ragut készítünk belőle. Sóval, borssal, majorannával ízesítjük. A rizst 1 bögre vízzel jó félig puhára pároljuk. Kiolajozott tepsibe egy réteg lecsöpögtetett káposztát teszünk, erre gombás ragut, majd rizst, végül tejfölt. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejére reszelt sajt kerül. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Savanyú káposztás saláta
A vegyes salátákhoz bátran tegyünk savanyú káposztát is. Készíthetünk csak savanyú káposztát, amit lila hagymával, vagy medvehagymával ízesítünk. Reszelhetünk bele sárgarépát, vagy sütőtököt. Ecetes burgonyasalátához is tehetünk savanyú káposztát.
Savanyú káposztás tészta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
0,5 kg széles metélt
0,5 dl olíva olaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
Só, borsikafű, tárkony, lestyán
Az olajon megpároljuk a káposztát kevés vízzel, fokhagymával, majd borsikafűvel, tárkonnyal, lestyánnal fűszerezzük. A metéltet sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Összekeverjük a párolt káposztával. Próbáljunk ki új ízeket, alapanyagokat a hagyományos ételek készítésénél.
Jó étvágyat!