•  
  •  
  •  

Az egészséges táplálkozásban sem a túl sós, sem a túl édes ételeket nem ajánljuk. A sós jellegű falatkákat azonban egyszerűen elkészíthetjük változatosan, ahol az alapanyagok íze dominál, és nem a só. Az eddig megszokott sós süteményeket is variálhatjuk kedvünk szerint. A leggyakrabban a pogácsákat, szoktuk sütni. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Pogácsák

Gyúrjunk a tésztába fűszereket: őrölt római kömény, koriander, szerecsendió, kurkuma, gyömbér, sáfrány, curry, chili, ánizs, fehérbors. Egyszerre többféle fűszert is alkalmazhatunk.

Tehetünk bele friss zöldfűszereket: finomra vágott petrezselyem-, zeller-, sárgarépa-, újhagyma zöldje, medvehagyma, kapor, bazsalikom, rozmaring, oregánó, citromfű, vagy pesto.

Változatos pogácsa készülhet, amennyiben őrölt magokat, rostokat teszünk bele: őrölt szezámmag, lenmag, fenyőmag, tökmag, napraforgómag, kardamon, dió, földi mogyoró, pisztácia, búzakorpa, búzacsíra, zabkorpa.

Ízesíthetjük még: túró, reszelt sajt, tofu, juhtúró, mascarpone, gomolyasajt, fetasajt hozzáadásával.

Dúsíthatjuk zöldségekkel: főtt, tört burgonya, sárgarépa, sütőtök, édes burgonya, zeller, cukkini, padlizsán, spenót, karfiol, cékla, brokkoli, darált kápiapaprika, kaliforniai paprika, fejes káposzta.

A tetejét is különféle színű és ízű olajokkal kenhetjük le: olíva, tökmag, kendermag, szőlőmag, napraforgó, repce, mogyoró, dió, szója. Ezeket mi is színesíthetjük piros fűszerpaprikával, kurkumával, sáfránnyal.

Ízlésünknek megfelelően válogathatjuk össze az ízesítéseket. Kevesebb sót kell csak használni, és élvezetesebb lesz a pogácsa.

Tésztába göngyölt zöldségek: Gyúrhatunk leveles tésztát, vagy a kész mirelittésztát használhatjuk. Vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval nagyobb kockákra vágjuk, vagy nagy köröket szaggatunk. A kockákra rakott tölteléknél a tészta négy sarkánál összefogjuk, és megtekerjük. A kör alakú tésztára tett tölteléknél a tészta szemben lévő oldalait felhajtjuk, és a két oldalát ráhajtjuk. Ezzel az oldalával lefelé tesszük a tepsibe.

Töltelékek: padlizsán, cukkini, káposzta, karfiol, főzőtök, sárgarépa, zöldbab, spenót, lecsó, savanyú káposzta, cékla, uborka, kukorica, gomba, vagy bármilyen vegyes zöldség. Kevés olajon hagymát, fokhagymát pirítunk, majd a kívánt zöldséggel puhára pároljuk a hozzá illő fűszerekkel. Tegyünk bele sűrítő anyagot, ami lehet: zabpehelyliszt, búzakorpa, lenmagliszt, búzacsíra, apró zabpehely. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen folyékony, mert kifolyik a tésztából.

Padlizsántöltelékes leveles tészta

Olívaolajon megpirítunk egy fej aprított lilahagymát, 3 gerezd fokhagymát, majd 1 db lereszelt padlizsánt. Fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, petrezselyemmel, pár csepp citromlével, sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával. Meghintjük zabpehelyliszttel, búzakorpával, hogy megfelelő töltelék állagú legyen. A nagy bögrével kiszaggatott, vékonyra kinyújtott leveles tésztával a muffinformákat kibéleljük.  A langyosra hűlt tölteléket belehalmozzuk és ráhajtjuk a tetejét négy oldalról. Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

Jó étvágyat!