A színes nyári gyümölcsök nagyon kellemes ízűek, változatos a formájuk, az étkezések után igazi desszertek. A színanyagokban nagyon sok flavonoid van, amik védő szerepet töltenek be a szervezetben, többek között az UV sugárzás ártalmainak csökkentését.
A gyümölcssavak és a rostok segítenek az emésztésben, lúgosítják a szervezetet, hűsítő hatásúak. Természetes, magas víztartalmuk hozzájárul a test hidratálásához. A gyümölcsöket főleg nyersen fogyasztjuk, így az összes vitamin, enzim, ásványi anyag és nyomelem teljes mértékben kerül a szervezetbe, és fejti ki jótékony hatását.
A színes gyümölcsök ízesítik, díszítik az ételeket.
Ribizli-, áfonya-, vagy gránátalmaszemeket tehetünk a salátákra.
Cseresznye, málna, vagy sárgabarack díszítheti a pudingot.
Eper, meggy, vagy szeder a süteményeket dekorálhatja.
Körte, görögdinnye, vagy sárgadinnye illik a köretek mellé.
Piros szőlő, alma, vagy őszibarack a hidegtálak kísérője lehet.
Ízlésünknek megfelelő összeállításban készítsünk gyümölcssalátákat, amire tehetünk lime levet, napraforgómagot, mandulát, diót, mogyorót, vagy kókuszpelyhet. Élvezzük a természetes ízeket, ne édesítsük.
Vendégváró falatkákat is készíthetünk gyümölcsök felhasználásával.
Darabolt dinnyét, barackot, almát, körtét, vagy szőlőszemeket tálalhatunk sajtszelettel, feta sajt, vagy mozzarellasajt-darabokkal.
Papír muffin formába tehetünk túrókrémet, sajtkrémet, mascarponét különféle ízesítéssel. A tetejére málnát, epret, ribizlit, vagy egrest tegyünk.
Az almát, körtét, barackot félbevágjuk, a magot, magházat kivesszük, és a helyébe tölthetünk túrókrémet, pudingot, fagylaltot.
Készíthetünk vegyes turmix italokat is, sok energiát adnak, de nem hizlalnak.
Lettner Annamária dietetikus