Tavasszal sok ünnep van, ilyenkor több süteményt készítünk a családnak vagy a vendégeknek. A süteményeket különféle alakúra süthetjük, szeletelhetjük. A díszítés is lehet mindig más, ízlésünknek megfelelően. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Mandulás szelet
Hozzávalók:
2,5 dl szénsavas ásványvíz
10 dkg őrölt mandula
1 csomag sütőpor
15 dkg liszt
10 dkg eritrit
A hozzávalókat géppel kikeverjük. Egy 25 X 30 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, erre öntjük a kikevert tésztát. 170 fokon 25 percig sütjük.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet:
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg őrölt mandula
0,1 dl hideg nescafe
A hozzávalókat mixerben alaposan kikeverjük, és a hűtőbe tesszük. Idénygyümölcsöket felszeletelünk, vagy apróra vágunk. A kihűlt tésztára kenjük a krémet, és a tetejét gyümölccsel díszítjük.
Joghurtos diós torta
Hozzávalók:
5 dl Alpro vaníliás joghurt
4 db tojás
50 dkg nádcukor
30 dkg liszt
25 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
1 mokkás kanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
A tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval, hűtőbe tesszük. A többi hozzávalót kikeverjük, utána lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. 180 fokon 30 percig, tűpróbáig sütjük. Még melegen reszelt csokoládéval szórjuk meg a tetejét.
Marcipán torta
Hozzávalók:
5 db tojás
20 dkg liszt
5 dkg marcipán
25 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 mokkás kanál szódabikarbóna
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A többi hozzávalót kikeverjük, végül a tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd beletöltjük a tésztát. 175 fokon, tűpróbáig sütjük.
Elkészítjük a krémet:
20 dkg marcipán
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 dl cukrásztejszín
1 db citrom leve
A tejszínt habbá verjük, a többi hozzávalót géppel kikeverjük, majd összekeverjük a tejszínnel. A kihűlt tortát 3 részbe vágjuk. A lapokat, és a tetejét megkenjük a krémmel. Eperdarabokkal díszítjük a tetejét.
Jó étvágyat!