•  
  •  
  •  

A farsangi szezonban a nagyobb társaság kerül előtérbe. Mindig nagy kérdés, hogy mivel kínálják a résztvevőket, vendégeket. Hogyan lehet tálalni, felszolgálni az ételeket, italokat, de az alkalomnak, hangulatnak, színeknek is megfeleljen. Nagyon jó megoldás erre a változatos hidegtálak készítése. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A hidegtálak fő alkotóelemei a színes zöldségek, gyümölcsök. Összeválogathatjuk az évszaknak megfelelő zöldségeket: sárgarépa, sütőtök, cukkini, jégcsapretek, póréhagyma, jégsaláta, lila káposzta, fehér káposzta, brokkoli, padlizsán, gomba, lila hagyma, cékla.

A színes zöldségekből salátákat készíthetünk, amit változatosan, sokféle ízesítéssel tálalhatjuk.

Majonézes vegyessaláta

Hozzávalók:

  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej jégsaláta
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db jégcsapretek
  • 1 db cékla

A póréhagymát felaprítjuk a zöldjével együtt, a sárgarépát és a jégcsapretket felkarikázzuk. A céklát vékony csíkokra reszeljük, a salátát apró laskára vágjuk.
Majonézes mártást készítünk 1 dl szőlőmagolaj, 1 dl olívaolaj, 4 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 0,5 liter tejföl, 0,5 liter kefir hozzáadásával. Jól kikeverjük, és sóval, borssal, kevés édesítőszerrel, reszelt citromhéjával, petrezselyem zöldjével ízesítjük.

Az összekevert zöldségekre öntjük a mártást. Hűtőben tároljuk tálalásig.

Magvas zöldségsaláta

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kanadai tök vékonyra reszelve
  • 1 db cukkini vékonyra csíkozva
  • 1 db lila hagyma felaprítva
  • 0,5 fej fehér káposzta vékonyra csíkozva
  • 1 evőkanál földi mogyoró
  • 1 evőkanál napraforgó mag
  • 1 evőkanál tökmag
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál chiamag
  • 1 dl tökmagolaj
  • 0,5 dl szezámolaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors, őrölt szerecsendió, gyömbér, kurkuma

Az olajokat a fűszerekkel jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a magokat. Az aprított zöldségekkel elvegyítjük.

Majonézes gomba másképp

Hozzávalók:

  • 0,6 kg párolt gombafej
  • 1 db lilahagyma
  • 10 dkg csemege uborka
  • 2 evőkanál olívabogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor bazsalikom

A hagymát felaprítjuk, az uborkát és az olívát karikára vágjuk. Majonézes mártást készítünk 0,5 dl olíva olaj, 1 evőkanál mustár, 1 tojás, 0,5 liter tejföl hozzáadásával. Sóval, borssal, citromlével, petrezselyemmel, bazsalikommal ízesítjük. Beleforgatjuk a zöldségeket. Hűtőben tároljuk tálalásig.

A salátákat dúsíthatjuk apró sajtkockával, ízesíthetjük almakockával, díszíthetjük zöldfűszerekkel.

Jó étvágyat!