A hideg téli napokon jól esik a meleg tea. Melegen tarthatjuk a termoszban. Ezeket is változatosan készíthetjük el.
A hagyományos fekete teát ízesíthetjük nádcukorral, különféle citrus gyümölcsökkel (citrom, lime, narancs, mandarin). Sokféle ízű méz kapható, amivel különleges ízt adhatunk a teának (hársfa, gesztenye, napraforgó, selyemfű). A mézet mindig csak fogyasztási hőmérsékletű teához tegyük. A
fekete teák élénkítő hatásúak, csersavat tartalmaznak. Erős teát csak mérsékelt mennyiségben fogyasszunk. A gyümölcsteák végtelen variációja kapható az üzletekben. Vannak a szálas teák, ezek a legértékesebbek, és a filteres változatok. Többféle ízű gyümölcsteát is készíthetünk egyszerre. Ezeket ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk.
ÍZESÍTÉSEK A TEÁKHOZ:
Gyümölcslevek (szőlő, ribizli, áfonya, bodza, narancs, alma, szilva.)
Gyümölcsdarabok (alma, körte, narancs, citrom, lime, grapefruit, pomelo, mandarin.)
Gyümölcsszörpök (málna, eper, bodza, fekete ribizli, fekete cseresznye, citrom, narancs.)
Ízlésünknek megfelelően tehetünk bele fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, vaníliát, alma-, citrom- vagy narancshéjat. A gyógyteák segíthetnek a meghűléses tüneteknél. 1-1 kávéskanál kakukkfű, bodzavirág, körömvirág, hársfatea keverékét 1liter forrásban lévő vízzel leforrázzuk, letakarjuk 10 percig, majd leszűrjük. A csipkebogyót csak langyos vízben áztassuk pár óráig, mert a vitaminok károsodnak a magas hőfokon. Köhögés vagy hörghurut alkalmával jó
hatású a martilapulevél-, tüdőfű-, papsajt-, ökörfarkkóró- és cickafarktea. Makacs köhögésnél hozzátehetünk izlandi zuzmót. Az esti nyugodt alvást elősegítheti a citromfű-, levendula- és komlótea. Fogyasztás előtt tegyük a mézet a gyógyteákba, amikor már nem forró.
Lettner Annamária dietetikus