Tök és cukkini receptek

  •  
  •  
  •  

Töklecsó, töltött cukkini! Legyünk kreatívak a konyhában! Receptek a hónap zöldségével

Töklecsó

3 fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma
5 db zöldpaprika
5 db nagy paradicsom
1 kg hámozott, kimagozott főzőtök
1 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 evőkanál fűszer paprika, só, bors
Az olajon megpirítjuk a vágott hagymát, fokhagymát. Rátesszük a karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Hozzá adjuk a 2 cm-es kockákra vágott tököt. Addig főzzük, amíg a leve el nem főtt.  Sóval, borssal ízesítjük, majd a fűszerpaprikával egyszer felfőzzük.
Kolbásszal, virslivel. tojással is készíthetjük. Gombával, vagy rizzsel is nagyon ízletes. A tököt helyettesíthetjük cukkinivel, padlizsánnal, patiszonnal, vagy uborkával.
Fűszerezhetjük majorannával, őrölt köménnyel, korianderrel, vagy kaporral.
Az alap töklecsót el is tehetjük télre, készételként, kigőzölve, vagy az alapanyagokat összekészítve lefagyaszthatjuk.

Töltött cukkini

1 db nagy cukkini,
2 evőkanál zabpehely
1 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál lenmagpehely
3 evőkanál olaj
1 db sárgarépa,
2 db kukorica leszemezve
1 csokor kapor, só, bors, szerecsendió, kurkuma.
10 dkg reszelt sajt
A félbevágott, kikapart cukkinit héjastól 1 percig főzzük. A rostokat sós vízbe áztatjuk. A répát lereszeljük, összekeverjük a kukoricával, aprított kaporral és a leszűrt rostokkal, majd fűszerezzük. Ezzel a keverékkel töltjük meg a cukkinit.  Kiolajozott tepsibe tesszük a megtöltött cukkiniket, reszelt sajtot szórunk a tetejére és megsütjük.
Amennyiben a cukkini nem volt nagy magvas, akkor a töltelékbe is tehetünk, vagy ha kis saláta cukkinit használunk, akkor karalábé vájóval gömböket tehetünk a tepsibe és megsüthetjük a töltött cukkini mellé. Szeletelt burgonyát, vagy grill gombát is tehetünk a tepsibe.
Készíthetünk hozzá kapormártást, cukkini főzeléket, majonézes, vagy mustármártást. Amennyiben nincs mártás mellette, akkor burgonyát, rizst, kölest, kuszkuszt, vegyes salátát kínálunk mellé.

Lettner Annamária dietetikus