Tökfélék elkészítése

  •  
  •  
  •  

A tökfélék családjába tartozik a főzőtök, csillagtök, cukkini, sárga cukkini, uborka. Magas víztartalmú, alacsony energia tartalmú zöldségek. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Jól párosítható más zöldségekkel, zöldfűszerekkel. Készíthetünk leveseket, főzelékeket, zöldségragukat, rakott vagy töltött ételeket belőlük. Változatos köreteket főzhetünk, önállóan vagy gabonákkal keverve. Például cukkinis rizst. Készíthetünk uborkás szaftos húst, zöldséges szeletet. Feltéteket is készíthetünk belőle, amennyiben kirántjuk, zöldséges fasírtot, vagy grillen sütjük. Kiváló választás a salátákhoz is, akár ecetes, akár majonézes, tejfölös változatban.

Joghurtos vegyes saláta
Hozzávalók:
1 db vékony cukkini
1 db vékony uborka
¼ db zsenge főzőtök
6 gerezd fokhagyma
0,5 liter görög joghurt
1 evőkanál mustár
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor aprított kapor
1 db citrom leve, és reszelt héja
Só, őrölt bors, koriander
A zöldségeket legyaluljuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajat, mustárt, joghurtot, citromot és fűszereket jól összekeverjük. Belekeverjük a gyalult zöldségeket, és a kaprot. Tálaláskor paradicsomkarikákkal díszítjük.

Rakott csillagtök
Hozzávalók:
2 db tisztított csillagtök
0,5 kg szeletelt gomba
2 db szeletelt sárgarépa
2 fej aprított vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
5 evőkanál zabpehely
1 evőkanál lenmagliszt
0,5 dl repceolaj
1 csokor aprított petrezselyem
Só, őrölt bors, majoránna, őrölt római kömény, fűszerpaprika
0,5 liter tejföl
2 db tojás
A tököt ujjnyi szeletekre vágjuk. A zabpelyhet és lenmagot kevés sós vízben áztatjuk. Olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, gombát, sárgarépát a fűszerekkel. Belekeverjük a megpuhult rostokat. Egy tepsit kiolajozunk, és beletesszük szorosan egymás mellé a tökszeleteket. Rátesszük a tölteléket, majd befedjük tökszeletekkel. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, sóval ízesítjük, és ráöntjük a tökszeletekre. 180 fokon 45-50 percig sütjük.

Cukkini krémleves
Hozzávalók:
3 db felkockázott cukkini
2 db felkockázott burgonya
1 db aprított lilahagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 liter passzírozott paradicsom
0,5 dl olívaolaj
Só, őrölt fehérbors, curry
Az olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a cukkinit, burgonyát, kevés vízzel megpároljuk. Megfűszerezzük, és felöntjük a paradicsommal. Összefőzzük, majd leturmixoljuk az egészet a bazsalikommal együtt. Reszelt sajttal tálaljuk.

Jó étvágyat!