Változatos kásaételek

  •  
  •  
  •  

A kásák nagyon régóta szerepelnek az emberek táplálkozásában. Változatosan készíthetők el. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Gyümölcsös köleskása
Hozzávalók:
1 bögre köles
1 csomag vaníliás cukor
1 bögre cseresznye és meggy vegyesen
1,5 bögre rizstej
1 bögre víz
2 evőkanál szőlőmag olaj
A megmosott kölest a víz és tej keverékében jó puhára főzzük egy csipet sóval. Belekeverjük a vaníliás cukrot, szőlőmagolajat, végül a magozott gyümölcsöket.
Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen. Kis tálkákba adagolva, tetejére tejszínhabot, reszelt csokoládét tehetünk.
Tehetünk bele kevesebb kölest, vagy több folyadékot, és ízesíthetjük 1-1 kávés kanál kókuszliszt, szezámliszt, gesztenyeliszt, lenmagliszt, vagy mákliszt hozzáadásával.
Készíthetjük mézzel, vagy más tejjel, aprított almával, körtével, barackkal, málnával, eperrel, szőlővel, szilvával, kivivel, banánnal, idény szerint. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, sáfránnyal, kakaó- vagy csokoládéporral. Ízlésünknek megfelelően tehetünk bele darált diót, mákot, mandulát.
Ma már készen kapható pelyhesített kása több változatban. Pl: rizs-, kukorica-, hajdina-, köles- és rizskása. Ezeket csak leöntjük forró vízzel, vagy tejjel, 3 percig áll, és ízlésünknek megfelelően sósan, édesen készítjük.
Legyünk kreatívak a konyhában! Felhasználhatunk citrusrostokat a kásába, ami a citrusgyümölcs kifacsarása után maradt. Tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, vagy magvakat.

Zöldséges hajdinakása
Hozzávalók:
1 bögre hajdina
2,5 bögre víz,
1 bögre vegyes zöldség (zöldborsó, sárgarépa, cukkini, karalábé)
1 csokor petrezselyem zöldje
2 evőkanál olívaolaj
só, bors, curry
A megmosott hajdinát 1 órára beáztatjuk, majd sós vízben jól elfőzzük. Amikor félig puha, beletesszük az aprított, vagy reszelt zöldségeket és a petrezselymet. Borssal, olívaolajjal és curryvel ízesítjük. Tálaláskor friss zöldfűszerrel, reszelt zöldséggel díszíthetjük.
Más gabonát is használhatunk: búzát, zabpelyhet, vagy más zöldségeket: sütőtök, zeller, cékla, stb.
Főzhetünk árpakását reszelt sajttal megszórva.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária
kép: cleaneating.hu