A köreteket általában a feltétekhez és salátákhoz választjuk, azonban a változatos köretek is meghatározhatják a feltétet.
Bulgur sárgarépával:
Kétszeres mennyiségű vízzel pároljuk puhára. Kevés napraforgó olajat öntönk rá. Ízesíthetjük hagymával, gyömbérrel, petrezselyemmel, sárgarépa-karikával.
Kuszkusz zöldborsóval:
Forró vízzel leöntjük, hogy ellepje a kuszkuszt, és 10 perc alatt puha lesz. Keverjünk bele zöldborsót, kókuszolajat, fűszerezzük petrezselyemmel, őrölt szerecsendióval.
Köles cukkinivel:
Kétszeres mennyiségű vízzel pároljuk, kockára vágott cukkinivel. Ízesíthetjük őrölt római köménnyel, korianderrel, repceolajjal.
Quinoa padlizsánnal:
Olívaolajon aprított padlizsánt átpirítunk, majd rátesszük a quinoát. Két és félszeres mennyiségű vízzel felengedjük és puhára pároljuk. Ízesítsük bazsalikommal, őrölt borssal.
Basmati rizs vörös lencsével:
Két rész rizs, 1 rész vörös lencse keverékére háromszoros mennyiségű vizet öntünk, és szőlőmag olajjal puhára pároljuk. Ízesíthetjük rozmaringgal, póréhagymával.
Kamut zellerrel:
A kamutot vízbe áztatjuk előző este. Két és félszeres mennyiségű vízzel puhára pároljuk felkockázott zellerrel. Fűszerezzük zeller zöldjével, curryvel.
Tarhonya kukoricával:
A tarhonyát pálmaolajon lila hagymával átpirítjuk, és kétszeres mennyiségű vízzel puhára pároljuk. Kukoricával, őrölt gyömbérrel, borssal, petrezselyemmel ízesítjük.
Penne tészta céklával:
Olívaolajon átpirítjuk a reszelt céklát, hagymát, őrölt köménnyel, paradicsomlével megpároljuk. Hozzákeverjük a kifőzött durumtésztát.
Spagetti parajjal:
A parajt repceolajon megpároljuk, és a kifőtt tésztával összekeverjük. Reszelt sajttal, őrölt borssal, fokhagymával ízesítjük.
Lettner Annamária dietetikus