Zöldfűszerek alkalmazása

  •  
  •  
  •  

Az ételek ízét a fűszerek adják. Ezek lehetnek szárított, őrölt, porított, vagy friss zöldfűszerek. A frissen alkalmazott zöldfűszerek intenzív ízüket a bennük lévő illóolajok, enzimek és aromaanyagok sokaságának köszönhetik. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Készítsünk keverékeket friss cserepes, és más friss zöldfűszerekből.

Zöldfűszerkeverék

Hozzávalók:
1 csokor zöldpetrezselyem
1 csokor bazsalikom
1 csokor rozmaring
1 csokor koriander
1 csokor zellerzöld
1 csokor kapor
1 csokor medvehagyma
1 csomag újhagyma szára
Olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj, repceolaj, lenmagolaj, ízlés szerint
Só, fokhagyma

Egész apróra vágjuk a zöld hozzávalókat. Külön- külön is lefagyaszthatjuk, vagy olajba tehetjük. Ízlésünknek megfelelően keverhetjük a fűszereket. Egy üvegbe töltjük a zöldfűszereket. A kiválasztott olajat elkeverjük sóval, zúzott fokhagymával. Annyit töltünk az üvegbe, hogy ellepje a zöld hozzávalókat. Egyszer megkeverjük, ha szükséges, még töltünk hozzá olajat. Lezárjuk és hűtőben tároljuk. Máris kész a házi pesto!

Főtt tésztára vagy más főtt ételre tehetjük. Köreteket ízesíthetünk vele: rizst, burgonyát, hajdinát, bulgurt, kuszkuszt, kölest. Töltött, rakott ételek töltelékébe keverhetjük. Sós sütemények ízesítője lehet. Pirítósra kenve is fenséges.
Hidegtálaknál, feltéteknél, salátáknál díszítő szerepe lehet.

Vegyes saláta

Hozzávalók:
1 db jégsaláta
1 db sárgarépa
1 db cukkini
1 csomag retek
1 csomag zöldhagyma
1 db kaliforniai paprika
Ízesítők:
1 db citrom és reszelt héja
0,5 dl olívaolaj
Kapor, zöldpetrezselyem, zöld zeller
Tökmag, szezámmag, napraforgómag, chiamag

A hozzávalókat felaprítjuk és egy nagy tálba tesszük. Az olajat elkeverjük a sóval, citromlével, és a citrom lereszelt héjával, valamint az aprított zöldfűszerekkel. Ráöntjük a tálban lévő hozzávalókhoz és elkeverjük. Magokkal díszítjük a tetejét.
Készíthetjük majonézes, kefires, tejfölös változatban is. Finom rostokkal dúsíthatjuk: búzacsírával, zabkorpával, búzakorpával, lenmagpehellyel.
Jó étvágyat!

Lettner Annamária dietetikus