Mik ezek a legfontosabb anyagok?
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, fitoanyagok, fehérjék, szénhidrátok, gyümölcscukrok, flavonoidok, rostok.
Többször volt már szó arról, hogy a legértékesebb a nyersen fogyasztott zöldség és gyümölcs.
Miért így a legértékesebbek?
A szervezetünk építő kövei a sejtek. Ahhoz, hogy a sejtek optimálisan tudjanak működni, tápanyagokra van szükségük. Az elfogyasztott táplálék bonyolult rendszereken megy keresztül, amíg a sejtekbe már a lebontott tápanyag kerül, ami a működéséhez kell. Csak a nyers táplálék tartalmaz enzimeket, de a többi értékes anyagot is hatékonyabban tudja felhasználni a szervezet. Kevesebb energiavesztéssel kerül a sejtekig. A tápanyagok a testünk minden szervrendszerét érintik, működtetik.
A fizikai állóképességünket, izomműködésünket, a szellemi aktivitásunkat, alvásunkat, emésztésünket, látásunkat, hallásunkat, minden életfunkciót befolyásol a tápanyagok megfelelő mennyisége, vagy a hiánya.
Készítsünk zöldséglevet!
Sárgarépa, újhagyma, fehérrépa, zeller, és zöldjük, karalábé, retek, és levelük, paraj, uborka, fejes saláta, cukkini, cékla. Mossuk meg a tisztított zöldségeket, majd feldarabolva centrifugáljuk, vagy nagy teljesítményű turmixgéppel készítjük. A hozzávalókat, és arányukat ízlésünknek megfelelően változtathatjuk. Igazi vitamin bomba.
Gyümölcsös rostos ital:
Eper, málna, kivi, citrom, alma, banán, áfonya, lime, cseresznye, meggy, ribizli, egres, mangó, körte, barack. A hozzávalókat idény szerint válogassuk össze. A rostosabb gyümölcshöz tegyünk lédúsabb fajtát.
A zöldség- és gyümölcsleveket mindig frissen fogyasszuk!