Használjuk ki a téli zöldségek vitamin, ásványi anyag és nyomelem-tartalmát. A tél vége felé a szervezetben lévő tartalékok csökkennek. A legértékesebb a nyers felhasználási mód. Ez könnyen kivitelezhető azoknál a zöldségeknél, amikből salátát készíthetünk. Szépen, színesen összeállíthatjuk a salátákat.
Vegyessaláta-variációk:
- Jégsaláta, kápiapaprika, sárgarépa, póréhagyma – a hozzávalókat felaprítjuk és salátaöntetet teszünk rá.
- Cukkini, lilakáposzta, hegyes erős paprika, lilahagyma – a hozzávalókat apróra szeleteljük, majd salátaöntettel tálaljuk.
- Cékla, sütőtök, fejes káposzta, gyömbér – a hozzávalókat lereszeljük, és salátaöntetet készítünk rá.
- Rukkola, madársaláta, bébi spenót, jégcsapretek – a hozzávalókat ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk.
Természetesen készíthetünk egy féléből, hagyományosan elkészítve.
Öntet készítése:
Bármilyen hidegen sajtolt olajhoz sót, őrölt borsot, citromlevet, kevés édesítőt keverünk. Ízesíthetjük még zöld fűszerekkel, mustárral, balzsamecettel, őrölt szerecsendióval, gyömbérrel, köménnyel, korianderrel, vagy tejföllel, kefirrel – attól függően, hogy milyen alapanyagokat választottunk.
Tepsis zöldségek:
- Burgonya, padlizsán, póréhagyma, sárgarépa
- Édes burgonya, sütőtök, lilahagyma
- Karfiol, brokkoli, sárgarépa
- Cékla, burgonya, fejes káposzta
- Savanyú káposzta, csicseriborsó, sárga burgonya
- Cukkini, padlizsán, sárgarépa
A rakott zöldségeket készíthetjük előfőzött zöldségekből. A tetejére tejfölös, zöldfűszeres öntetet öntünk, majd reszelt sajtot szórunk.
Értékes fehérje és ásványi anyagokat tartalmaz a lencse, a szárazbab, a sárgaborsó. Ezekből főzeléket és levest készíthetünk.
Lettner Annamária dietetikus