Zöldségek télen is

  •  
  •  
  •  

Használjuk ki a téli zöldségek vitamin, ásványi anyag és nyomelem-tartalmát. A tél vége felé a szervezetben lévő tartalékok csökkennek. A legértékesebb a nyers felhasználási mód. Ez könnyen kivitelezhető azoknál a zöldségeknél, amikből salátát készíthetünk. Szépen, színesen összeállíthatjuk a salátákat.

Vegyessaláta-variációk:

  1. Jégsaláta, kápiapaprika, sárgarépa, póréhagyma – a hozzávalókat felaprítjuk és salátaöntetet teszünk rá.
  2. Cukkini, lilakáposzta, hegyes erős paprika, lilahagyma – a hozzávalókat apróra szeleteljük, majd salátaöntettel tálaljuk.
  3. Cékla, sütőtök, fejes káposzta, gyömbér – a hozzávalókat lereszeljük, és salátaöntetet készítünk rá.
  4. Rukkola, madársaláta, bébi spenót, jégcsapretek – a hozzávalókat ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk.

Természetesen készíthetünk egy féléből, hagyományosan elkészítve.

Öntet készítése:

Bármilyen hidegen sajtolt olajhoz sót, őrölt borsot, citromlevet, kevés édesítőt keverünk. Ízesíthetjük még zöld fűszerekkel, mustárral, balzsamecettel, őrölt szerecsendióval, gyömbérrel, köménnyel, korianderrel, vagy tejföllel, kefirrel – attól függően, hogy milyen alapanyagokat választottunk.

Tepsis zöldségek:

  1. Burgonya, padlizsán, póréhagyma, sárgarépa
  2. Édes burgonya, sütőtök, lilahagyma
  3. Karfiol, brokkoli, sárgarépa
  4. Cékla, burgonya, fejes káposzta
  5. Savanyú káposzta, csicseriborsó, sárga burgonya
  6. Cukkini, padlizsán, sárgarépa

A rakott zöldségeket készíthetjük előfőzött zöldségekből. A tetejére tejfölös, zöldfűszeres öntetet öntünk, majd reszelt sajtot szórunk.

Értékes fehérje és ásványi anyagokat tartalmaz a lencse, a szárazbab, a sárgaborsó. Ezekből főzeléket és levest készíthetünk.

Lettner Annamária dietetikus