Zöldséges sütemények

  •  
  •  
  •  

Zöldségekből is készíthetünk süteményeket. A tésztába is keverhetjük, vagy lehet a töltelék zöldséges. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Savanyúkáposztás tekercs
Hozzávalók:
0,5 kg leveles tészta (mirelit)
20 dkg savanyú káposzta
20 dkg reszelt sajt
2 evőkanál olívaolaj
Kinyújtjuk a leveles tésztát kb. 3 mm vastagságúra, és 10 cm x 6 cm-es darabokra vágjuk. Minden darabra teszünk egy kevés savanyú káposztát, és egy kevés reszelt sajtot, majd feltekerjük. Nem kell szorosan lezárni a végeket, csak lazán összenyomni. Olíva olajjal megkenjük szilikon ecsettel a tetejét. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. A két végén a sajt is szilárdra sül.
Tehetünk a tetejére szezámmagot, napraforgómagot, vagy a tésztát belül fűszerezett olajjal megkenhetjük.
Bármilyen nyújtható tésztával elkészíthető.

Sárgarépás rétes 
Hozzávalók:
1 csomag kész réteslap
8 db főtt sárgarépa (egészben)
2 evőkanál zabpehelyliszt
6 evőkanál zabpehely
1 evőkanál zabkorpa
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsíra
1 csomag vágott petrezselyem zöldje 
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors
A zabpehelyliszt kivételével a többi szárazanyagot 3 dl sós vízbe áztatjuk, amíg felszívja a vizet. Ha több vizet szívna fel, akkor tegyünk még hozzá.  Hozzákeverjük a petrezselymet, és borssal, sóval ízesítjük.
2 réteg réteslapot nedves konyharuhára fektetünk, és ecsettel beolajozzuk. Erre szórunk egy kevés zabpehelylisztet, majd ráterítjük a rostos keveréket. 4 db főtt sárgarépát teszünk a keverékre, és lazán felcsavarjuk a rétest. Oldalán a tésztát behajtjuk. Tetejét bekenjük olajjal. Előmelegítetett sütőben pirosra sütjük.

Zöldséges palacsinták
Sós palacsintatésztát készítünk, amibe apróra reszelt káposztát, burgonyát, sárgarépát, karalábét, zellert, cukkinit, vagy sütőtököt keverünk. Így sütjük ki a palacsintákat. Kisebb hőfokon, több ideig sütjük, mert vastagabbak lesznek a palacsinták.
Megkenhetjük tejföllel, krémsajttal, mustárral, tormakrémmel, tojáskrémmel, ketchuppal. Tehetünk bele gépsonkát, vagy lapkasajtot. A feltekert palacsintákat tepsibe tehetjük, reszelt sajttal megszórhatjuk, és ráolvadásig sütjük.
Jó étvágyat!

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}